Essentialisme & kleding | De Capsule Wardrobe

Essentialisme & kleding | De Capsule Wardrobe

Kwaliteit boven kwantiteit

Sta jij wel ‘ns voor je overvolle kledingkast en denk je: “wat moet ik nou weer aan”? Ben jij stiekem eigenlijk best veel tijd kwijt aan het uitzoeken, kopen, passen en eventueel terugsturen van kleding, en ben je daar klaar mee? Ben je op zoek naar manieren om je garderobe te vereenvoudigen, je leven op het gebied van kleding te ontstressen en boven alles voor eens ontzettend blij te zijn met alles wat in je kast hangt?

Maak dan kennis met de capsule wardrobe!

Deze manier van omgaan met je kleding past helemaal bij mijn essentialistische lifestyle. Essentialisme betekent kort gezegd dat je je focust op de belangrijke dingen en de rest weglaat. Wanneer je dit toepast op je garderobe, dan richt je je dus op het bezitten van slechts enkele kwalitatief hoogwaardige kledingstukken die goed bij elkaar passen en die je vaak kunt dragen. Overige aankopen laat je achterwege. Kwaliteit boven kwantiteit! Op deze manier haal je meer waarde uit minder items, ervaar je minder keuzestress en krijg je een rustiger gevoel in je hoofd. Bovendien zie je er geweldig uit, omdat je alleen items in je kledingkast hebt die je goed passen en waar je echt blij van wordt. Win – win – win dus.

In deze blog leg ik je alles uit over de capsule wardrobe en word je hopelijk net zo razend enthousiast over deze methode als ik al jaren ben.

 

De Capsule Wardrobe

 

CAPSULE WARDROBE

zelfstandig naamwoord  /ˌkæp.səl ˈwɔːr.droʊb/

a small collection of clothes that can be put together in different ways and includes everything you would normally need to wear

 

Waar het op neerkomt is dat je uit je totale garderobe een selectie maakt van jouw favoriete en meest essentiële kledingstukken, eventueel aangevuld met wat nieuwe items. Dit is dan jouw ‘capsule’ die je gedurende drie maanden draagt. De rest van jouw kleding sla je op. Je hoeft dus niks weg te doen!

Na die drie maanden maak je weer een nieuwe selectie uit je garderobe, afgestemd op het dan geldende seizoen.

Deze manier van omgaan met kleding levert je geld, tijd en rust op. En je ziet er natuurlijk top uit, want je hebt alleen kledingstukken in je kast waar je je lekker in voelt. En dat straal je uit! Super toch?

Straks ga ik in op welke voordelen een capsule wardrobe allemaal nog meer heeft, en hoe je er zelf een creëert, maar eerst:

 

Waarom ik met een capsule wardrobe begonnen ben

De capsulegarderobe methode sluit perfect aan bij een essentialistische levensstijl. Toch heeft het even geduurd voordat ik het bewust en volledig had omarmd. De directe aanleiding was jaren geleden toen ik abrupt mijn baan opzegde. Op dat moment had ik geen inkomen meer en gaf ik (bijna) geen geld uit aan kleding. Alleen het geld dat ik bijvoorbeeld voor mijn verjaardag had gekregen. Daardoor viel ik in de val van het “zo veel mogelijk, zo goedkoop mogelijk” kopen. In plaats van te kiezen voor enkele duurzame en echt mooie items. Dit was totaal niet mijn stijl en toen ik naar mijn overvolle kast met fast fashion rommel keek, was ik er helemaal klaar mee.

Ik was het zat.

Zat om troep te kopen wat na 1x wassen er al niet meer uit ziet.

Zat om synthetische materialen van slechte kwaliteit te dragen.

Zat om in grotere mate bij te dragen aan de afvalberg.

Zat om een volle kast te hebben met spullen waar ik niet blij van word.

Zat om me niet fijn te voelen in de kleding die ik heb.

Én zat om elke ochtend niet te weten wat ik aan moet doen.

En wat bleek? Een capsule wardrobe is dé oplossing voor dit alles!

 

Mijn winter Capsule Wardrobe

 

 

Voordelen van een capsule garderobe

Hoewel het in eerste instantie misschien een kleine investering kan zijn zowel qua tijd als geld om je kledingkast om te turnen, daarna gaat het je gegarandeerd veel opleveren:

  1. Je voelt je goed en fijn

Deze is natuurlijk super belangrijk. Je wilt je zelfverzekerd voelen in je kleding. Doordat je heel bewust kiest voor de kledingstukken waar je je lekker in voelt, zal je dat ook uitstralen.

  1. Minder stress

Wat ik echt heerlijk rustgevend vind, is dat je met de capsule wardrobe een overzichtelijke kledingkast hebt. Daar hou ik van. Nooit meer voor een volle kast staan en ‘niks hebben om aan te doen’.

  1. Je wordt creatiever

Doordat je maar een beperkt aantal kledingstukken in je kast hebt hangen, word je creatief in het maken van verschillende combinaties. Het overzicht dat je hebt, helpt daar ook bij.

  1. Goed voor je portemonnee

De capsule wardrobe is ook goed voor je portemonnee. Zelfs wanneer je nu goedkopere fashion koopt. Fast fashion is er op gemaakt om kort mee te gaan, wat het uiteindelijk toch duurkoop maakt.

  1. Zeeën van tijd

Je gaat met de capsule wardrobe één keer in de drie maanden gericht op zoek gaat naar missende items, en dat levert tijd op. Je bent minder tijd kwijt aan de stad in gaan, zoeken en passen. Maar ook aan de online zoektocht, pakketjes ophalen of weer retourneren. Oh, wat een rust geeft dat voor de doorgewinterde shopaholic!

  1. Beter voor het milieu

De capsule wardrobe is eigenlijk ontstaan vanuit milieuoverwegingen. Door slechts een aantal kledingstukken van goede kwaliteit te kopen, ze daadwerkelijk te dragen en ze ook langer in je garderobe te houden, ‘consumeer’ je minder kleding. En dus belast je het milieu minder. Ik zelf vind het belangrijk om minder milieubelastend bezig te zijn. Ik ergerde mij destijds aan de goedkope troep die ik aangeschaft had, en wat na 1x wassen al van ellende uit elkaar valt. Als ‘n echte essentialist ga ik nu altijd dan ook voor ‘minder, maar beter…’.

 

Mijn ervaring

Ik ben echt lyrisch over de capsule wardrobe, haha! Ik wil echt nooit meer anders. Deze benadering van kledinggebruik heeft me zo veel geleerd. Dit is wat ik ervaren heb bij het toepassen van deze aanpak:

  1. Je bent weer blij met wat je al hebt

Dit was de grootste eye-opener die ik gelijk al tijdens het maken van de eerste capsule wardrobe had: een overvolle kast, met allerlei ‘crappy’ kleding ertussen, gaven mij het gevoel dat álles helemaal niks was. Nu ik alleen de stukken over heb waar ik echt blij van word, ben ik weer helemaal gelukkig met mijn kledingkast. Zie je, dat essentialisme is zo gek nog niet! Focus op wat er toe doet, delete de rest.

  1. Je hebt rust en ruimte

Alle voordelen die ik van te voren dacht dat de capsule wardrobe zou hebben, blijken in de praktijk te kloppen. Het is heerlijk om overzicht te hebben, weinig tijd kwijt te zijn ’s ochtends en toch het gevoel te hebben er leuk uit te zien.

  1. Je leert met minder te doen

Ik kan je alvast verklappen dat je elke ronde gemakkelijker afstand gaat doen van kleding. Kon ik bij de eerste capsule wardrobe nog maar een paar dingen echt weg doen, de tweede keer ging er al moeiteloos heel wat meer weg!

  1. Je moet wel vaker wassen

Met name bij de zomer capsule moet ik soms echt gaan wassen om weer wat aan te kunnen doen. Met name tijdens een langere periode met erg warm weer komt dat voor. Op zich wel logisch. Mijn hele capsule hangt natuurlijk niet vol met kleding voor 30+ graden. Het kan in de zomer namelijk ook zomaar 15 graden zijn… Dat vaker wassen vind ik wel echt een negatief punt. De capsule wardrobe was me namelijk ook te doen voor het milieu. Veel wassen helpt daar natuurlijk niet bij. Maar ik gebruik die wasbeurten nu om bijvoorbeeld gordijnen of de bank kussenhoezen een keer te wassen.

 

Een essentiële capsule wardrobe opbouwen

 

De vier stappen

Om een capsule warderobe te maken, bepaal je van te voren uit hoeveel stukken je capsule ‘mag’ bestaan. Hierdoor word je gedwongen om keuzes te maken. De alom geaccepteerde standaard voor een capsule wardrobe is 37 stukken. Dit is inclusief schoenen en jassen. Maar als essentialist spoor ik jou natuurlijk graag aan om je éigen regels te maken. Wat werkt voor jou? Wat past bij jou? Wat voelt goed voor jou? Het gaat namelijk om JOU!

Vervolgens bestaat het creëren van een capsule wardrobe uit deze vier stappen:

  1. NO WAY – haal alles uit je kledingkast wat je niet meer past, wat kapot is of waarvan je denkt “what was I thinking“. Doe of geef dit weg.
  2. OUT OF SEASON – berg al je kleding op die niet bij het huidige jaargetijde passen
  3. HELL YEAH – kies de stukken die ábsoluut in je kledingkast moeten komen: je bent gek op deze kledingstukken
  4. MAYBE – vul je hell yeah’s aan met kledingstukken die je nu nog over hebt, om een geheel van je garderobe te maken. Wat overblijft, dus wat dit keer niet in je capsule komt, berg je ook op.

 

Zelf je eerste capsule wardrobe samenstellen

Ik zal eerlijk met je zijn. Wanneer je begint met het samenstellen van een capsule wardrobe, zijn bovenstaande vier stappen wat kort door de bocht:

  • Het begint inderdaad met je eigen regels maken. Maar waar let je dan op? Wat mag je absoluut niet vergeten? Welke afwegingen moet je maken?
  • Het samenstellen van mijn capsule lukt mij inmiddels op gevoel en doe ik in een uurtje. Maar de eerste keer ben ik er véél langer mee bezig geweest en had ik echt hele ‘formules’ nodig om te bepalen hoeveel ik van wat nodig had.
  • Gedurende het hele proces ben ik in eerste instantie nog allerlei vragen tegengekomen als: ‘wat doe je met kleding die je zowel in de zomer als in de winter aan kan?’ of ‘is het niet zonde om dingen weg te doen die nog goed zijn en/of die je amper aan gehad hebt?’. Inmiddels heb ik op al die vragen een antwoord.

Mijn hele proces van het samenstellen van een capsule wardrobe heb ik verwerkt in een duidelijk 10-stappenplan en vind je hier.

Overigens is het kennen van je eigen stijl ook een belangrijk aspect. Zoals bij alles ‘op weg naar een meer essentialistisch leven’, begint het bij weten wat belangrijk voor je is. Oftewel: weten waar jij je lekker in voelt, wat jou staat, waar jij je zeker in voelt. Het maakt het hele proces zo veel makkelijker als je hier helderheid over hebt!

 

Een essentialistische wardrobe en duurzaamheid

Doordat je bewust keuzes maakt, consumeer je minder en creëer je dus ook minder afval. Een capsule wardrobe is dus per definitie al duurzaam. Daarnaast kies je voor je capsule wardrobe sneller voor een tijdloze stijl die langer mee gaat.

Maar er zijn ook nog andere aspecten van kleding die je wardrobe duurzaam kunnen maken:

  1. Materialen

Kleding kan duurzaam zijn door het gebruik van biologische, gerecyclede of hernieuwbare materialen, zoals biologisch katoen, hennep, bamboe, gerecycled polyester of Tencel. Deze materialen verminderen het gebruik van schadelijke chemicaliën en hebben over het algemeen een lagere impact op het milieu.

  1. Productieproces

Wanneer kleding met aandacht voor milieuvriendelijke methoden wordt geproduceerd is het ook duurzamer. Bijvoorbeeld doordat er gebruik wordt gemaakt van energiezuinige productiefaciliteiten en waterbesparende technieken.

  1. Kwaliteit en levensduur

Duurzaam is ook kleding die ontworpen is met hoogwaardige materialen en vakmanschap, zodat het bestand is tegen slijtage en regelmatig wassen. Hierdoor wordt de levensduur van kledingstukken verlengd, waardoor er minder vaak nieuwe kleding hoeft te worden gekocht.

  1. Ethiek en sociale verantwoordelijkheid

Wannneer bij het vervaardigen van kleding rekening gehouden wordt met de arbeidsomstandigheden en mensenrechten van de werknemers in de toeleveringsketen, kan dat ook duurzamer genoemd worden. Hierbij wordt uitbuiting, kinderarbeid en onveilige werkomstandigheden tegengegaan.

  1. Verpakking en transport

Kleding is ook duurzamer wanneer er aandacht besteed wordt aan de verpakking en het transportproces om onnodig afval en vervuiling te verminderen. Dit kan onder andere betekenen dat er gebruik wordt gemaakt van gerecyclede verpakkingsmaterialen en efficiëntere logistieke oplossingen.

 

Conclusie

Ik hoop dat deze blog je heeft kunnen inspireren om de capsule wardrobe-methode uit te proberen en te ervaren hoe het je leven kan vereenvoudigen. Laat je niet langer overweldigen door een overvloed aan kledingstukken, maar ontdek de vrijheid en tevredenheid die een capsule wardrobe met zich meebrengt.

Het opbouwen van een capsule wardrobe gaat hand in hand met het heroverwegen van je consumptiegedrag en het maken van weloverwogen keuzes. Door de nadruk te leggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit, kun je niet alleen je kledingkast vereenvoudigen, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.

Ik wens je veel succes bij het creëren van jouw eigen capsule wardrobe! Mocht je behoefte hebben aan ondersteuning, dan vind je hier mijn 10-stappenplan voor het samenstellen van jouw eerste capsule.

 

 

 

 

 



This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy