Wat is essentialisme?

Wat is essentialisme?

De definitie van essentialisme

Essentialisme is een lifestyle waarbij je bewust kiest voor dat wat voor jou belangrijk is. Het is het zusje van het ietwat sobere minimalisme. Bij essentialisme gaat het niet over leven met zo min mogelijk, maar over leven met alles wat belangrijk voor je is. Je vraagt je dus niet af: ‘wat kan ik allemaal missen?’ maar juist ‘waar kan ik niet zonder?‘. Een wezenlijk verschil. En denk daarbij niet alleen aan spullen! Essentialisme is toe te passen op elk gebied van je leven. Tijd, relaties, ja zelfs op wat je eet…

Overigens lijkt het in eerste instantie misschien een beetje asociaal en egocentrisch, om alleen te kiezen voor wat voor jou belangrijk is. Maar het kan voor jou bijvoorbeeld heel belangrijk zijn om je volledig in te zetten voor anderen. Dan doe je nog steeds wat voor jou belangrijk is, maar het is verre van asociaal.

 

Waarom essentialisme?

Zeker in onze Westerse wereld leven we in enorme overvloed. We kunnen alles doen, hebben en zijn wat we maar willen. We hebben meer mogelijkheden dan we ooit in een leven kunnen benutten. Meer wensen dan we ooit kunnen vervullen. En meer te doen dan we ooit aan kunnen. Maar al die overvloed kan ons ook een beetje overweldigen, waardoor het juist tegen ons gaat werken. Een mooie quote in dit kader is: you can do anything, but not everything. Dus je zult KEUZES moeten maken.

Het probleem is echter, dat de meeste mensen die keuzes niet genoeg en/of onbewust maken. Ze doen dingen omdat ze het altijd zo gedaan hebben, omdat iedereen het zo doet, of omdat ze het zo meegekregen hebben vanuit hun jeugd. Ze gaan maar door, willen alles doen en staan niet stil bij wat voor hen nou echt belangrijk voor ze is. Zonde! Een essentialist is zich wel bewust van de keuzes die ze maakt, waardoor ze het leven leidt dat ze ook wíl leiden. Ze heeft regie en voelt rust & ruimte, en daar word je gewoon een blijer mens van.

 

Hoe herken je een essentialist?

 

Wat Niet-essentialist Essentialist
Denkt 💭 ik moet ik kies ervoor
alles is belangrijk slechts enkele dingen zijn echt belangrijk
hoe krijg ik het allemaal gedaan? wat doe ik wel, en vooral wat niet?
Doet 👊🏻 alles, reactief alleen waar hij/zij zich op focust, proactief
zegt altijd ‘ja’ zonder na te denken zegt ‘nee’, behalve tegen wat essentieel voor hem/haar is
dingen half, afwezig en gedachteloos afraffelend dingen mindful, aanwezig en in het moment
Voelt zich ‘stuck’ in zijn/haar leven zich vrij
zich overweldigd en oververmoeid zich energiek en gelukkig
zich ontspoord zich in controle

* naar Essentialism van Greg McKeown, aangevuld met eigen inzichten

 

Hoe heb ik essentialisme ontdekt?

In de zomer van 2014 heb ik mijn baan opgezegd om voor mezelf te beginnen. Dát ik een eigen bedrijf wilde, stond vast. Waarin ik een eigen bedrijf wilde, was echter nog onduidelijk ;-). Ik heb mezelf de tijd gegund daar achter te komen. Vrij risicovol, super eng en absoluut heel spannend, maar op de één of andere manier kon ik niet anders: het was een pad waarvan ik voelde dat ik het moest bewandelen. Om te ontdekken wat het nou was wat ik wilde, ben ik van alles gaan doen: ik volgde een cursus tot interieurstylist, ik ben een coachingstraject gaan doen, ik las veel, keek inspirerende films en documentaires en ik praatte met veel mensen, Op een gegeven moment zei een vriend van mij in een gesprek de magische woorden: “het lijkt wel of jij heel goed bent overal de essentie uit te halen”.

ES-SEN-TIE

Wow, dat woord kwam echt zo hard binnen! Ik wist gelijk dat ik daar wat mee wilde. De naam Essentialiving was geboren, maar wat het nou precies was moest ik zelf ook nog ontdekken, zodat ik er ook woorden aan kon gaan geven. Doordat ik het woord essentialisme ben gaan googelen, wist ik in ieder geval dat het een bestaand woord was en geen verzinsel van mijzelf, haha! Maar de definitie die ik op Wikipedia las, kwam niet overeen met wat ik dacht en voelde. Een artikel in Kinfold over deze lifestyle hielp me wel en naar aanleiding daarvan ben ik er m’n eigen woorden aan gaan geven. In eerste instantie vaag doordat ik zelf ook nog zoekende was. Inmiddels, bijna 9 jaar later, crystal clear.

 

Wat heeft essentialisme mij gebracht?

Vroeger was ik altijd moe, had ik ontzettend vaak hoofdpijn en zat ik eigenlijk gewoon niet lekker in mijn vel. Hoe hard ik ook probeerde dat te ontkennen, want ik snapte maar niet waarom. Alles was toch goed? Wat had ik nou te klagen? Ik had een eigen appartement in Amsterdam, en goede baan, leuke collega’s, fijne familie en vrienden om mij heen… Ik reisde ook toen al ontzettend graag en maakte meerdere (verre) reizen per jaar. Niks om ontevreden over te zijn leek mij zo. Maar er sluimerde een onrustig gevoel in mij. Ik denk nu dat het een gebrek aan voldoening was. En hoe hard ik ook probeerde dat gevoel te onderdrukken, op een gegeven moment kon ik dat niet meer.

Ik kwam er achter dat ik misschien wel een mooi leven aan het leiden was, maar dat het niet míjn leven was. Ik deed alles waarvan ik dacht dat het van mij verwacht werd, alles wat ‘hoorde’, alles wat iedereen deed. Op zich was ik altijd al goed geweest in keuzes maken: mijn agenda was prettig gevuld, mijn huis organised en opgeruimd, en een kleding- of schoenenverslaving heb ik nooit gekend. Maar het stukje dat ik nog miste van essentialist zijn, was dat ik niet bewust, mijn éigen keuzes maakte. Je kan bijvoorbeeld wel je dag goed kunnen plannen met niet te veel bezigheden op je agenda, maar als alles wat op die planning staat je geen voldoening geeft, dan ben je alsnog doodmoe aan het eind van de dag.

Nu ik weet wat voor mij belangrijk is, ik daar ook bewust voor kies en ik geleerd heb mijn grenzen aan te geven, heb ik veel meer energie en ben ik een gelukkiger mens. Ik heb meer regie omdat ik mijn eigen leven leef, ook al kijken sommigen daar wat bedenkelijk bij en wijkt mijn leven wat af van de norm. Het onrustige gevoel is weg en ik voel mij vrij.

 

 

Voorbeelden van essentialisme in je leven

 

1. Manier van met je tijd om gaan

De manier van omgaan met je tijd heeft eigenlijk effect op alle gebieden in je leven. De vraag is namelijk: waar stop jij je tijd in, en word je ook blij van het feit dat je tijd daarin gaat zitten? Vind jij je kinderen het meest belangrijk, maar blijft er na al jouw to do’s eigenlijk nauwelijks tijd over om echt met ze samen te zijn? Heb jij vroeger altijd gesport en vond je dat heerlijk om te doen, maar tegenwoordig schiet het er altijd bij in? Zou jij altijd nog ‘ns graag een cursus pottenbakken doen, maar het komt er nooit van? Allemaal situaties waarbij een essentialistische lifestyle je helpt om betere keuzes voor jezelf te maken, zodat je wel toekomt aan alles wat voor jou belangrijk is.

Een essentialist vraagt zich namelijk niet af: “dit heb ik allemaal te doen, hoe krijg ik het in mijn dag gepropt?”. Maar: “ik heb zoveel tijd beschikbaar, waar ga ik het aan uitgeven?”. Hét hulpmiddel om bewust deze keuzes te maken is mijn Essentialiving Planner. Deze bevat de unieke Balance Creator, die je eenmalig aan het begin van het jaar invult. De Balance Creator bestaat uit 7 stappen waarmee je enerzijds inzichtelijk krijgt waar je tijd op dit moment in gaat zitten, en anderzijds je helpt om te definiëren waar je zou wíllen dat je tijd in gaat zitten. Vervolgens bevat elk weekoverzicht van de Planner een Balance Check. Dit is een vriendelijke reminder om te kijken of jouw week in lijn was met je ideale situatie of dat je daar de komende week extra op mag letten.

 

2. Manier van je huis inrichten

Ik gebruik hier altijd de quote buy only what you need, use or love voor, of de bekende vraag van Marie Kondo: does it spark joy? Mijn eigen huis doet misschien wat minimalistisch aan: ik hou nou eenmaal van weinig spullen, van leegte en overzicht. Dat geeft me rust, en ruimte in m’n hoofd. Ik hou niet van snuisterijen, troepjes en prulletjes. Ik word daar niet blij van. Maar word jij daar juist wél blij van: ook een huis vol prullaria kan essentialistisch zijn. Het gaat er ook hier weer om: wat vind jíj belangrijk!

Ik kreeg ‘ns de vraag van een volger: ‘ik ben dol op boeken, mag ik er dan wel gewoon veel hebben?’. Ten eerste: jij mag alles en moet he-le-maal niks. Essentialisme gaat er juist over dat jij je eigen regels maakt. Of uitzonderingen op je eigen regels… die ook. Het gaat om jou. Ten tweede: als jij blij wordt van een gigantische boekenkast, tot de nok toe gevuld met allerlei boeken, dan is dat dus juist essentialistisch.

Het gaat erom dat jij je huis vult met de spullen die belangrijk voor je zijn. En de rest ontspul je. Does it not spark joy? Weg ermee! Verkoop het, geef het weg of gooi het weg als je er niemand meer blij mee kan maken. Je zal merken dat het fijn voelt om alleen de spullen te hebben waar je echt blij van wordt: het brengt lucht in je huis, en meteen ook in je hoofd. En misschien realiseer jij je het niet zo, maar veel spullen hebben betekent ook dat je veel tijd (en geld) kwijt bent aan het uitkiezen en kopen, het schoon houden en het onderhouden/repareren van al die spullen. Door op een essentialistische manier om te gaan met spullen, ben je daar van bevrijd.

Heb jij moeite met spullen weg doen en een opgeruimd huis te hebben? Ik heb een exclusief handboek ontwikkeld dat je aan de hand meeneemt, je al mijn Gouden Regels van ontspullen verklapt en jou vertelt hoe je een opgeruimd huis hebt én houdt.

 

3. Manier van omgaan met je wardrobe

Dé essentialistische manier van omgaan met je kledingkast, is het hebben van een capsule wardrobe. Ik ben er zo razend enthousiast over dat ik iedereen het genot ervan wil laten ervaren!

Waar een capsule wardrobe op neerkomt, is dat je uit jouw totale garderobe een selectie maakt van jouw favoriete en meest essentiële kledingstukken, eventueel aangevuld met wat nieuwe items. Dit is dan jouw ‘capsule’ die je gedurende 3 maanden draagt. Daarna maak je weer een nieuwe selectie uit je garderobe, afgestemd op het dan geldend seizoen. Deze manier van omgaan met kleding levert je heel veel op:

  • je voelt je goed en ziet er leuk uit, in kleding die echt bij je past
  • je staat nooit meer voor een volle kledingkast terwijl je nóg het gevoel hebt dat je niks hebt om aan te doen
  • je bent ‘s ochtends niet meer zeeën van tijd kwijt zijn met bedenken wat je aan moet
  • je hebt een overzichtelijke kledingkast met alleen maar items waar je echt blij van wordt
  • je bespaart tijd en geld door niet meer onnodig te shoppen
  • je ontlast het milieu

 

Inmiddels heb ik al jaren een capsule wardrobe, en wil ik echt nooit meer anders! De weg naar mijn eerste capsule heb ik voor jou tot in detail uitgewerkt in een praktisch stappenplan, zodat jij ook kan starten met je eerste capsule en alle voordelen kan ervaren.

 

4. Manier van werken

Nog zo’n gebied in je leven waar essentialisme zo veel mooie voordelen biedt! Ik ben enorm vóór productiviteit, maar ik ben van mening dat met name het idee van time management ons volledig op het verkeerde been heeft gebracht. Productiviteit gaat namelijk NIET over heel slim plannen en efficiënt werken, zodat je zo veel mogelijk gedaan krijgt op een dag. Productiviteit gaat over DE JUISTE dingen doen. De dingen die bijdragen aan wat jij (of het bedrijf waarvoor je werkt) dan ook wil bereiken. In negen van de tien gevallen komt dit neer op marketing en sales doen. En ook hier helpt essentialisme je bij. Omdat je bewust kiest om te doen wat je bedrijf het meeste nodig heeft.

Ik kon altijd dagen lang ‘lekker bezig zijn’ met allerlei niet ter zake doende dingen als: website nog mooier maken, producten optimaliseren, gratis webinars volgen, sparren met medeondernemers… Daarmee probeerde ik voor mezelf te verbloemen dat ik gewoon niet deed wat mijn bedrijf werkelijk nodig had: sales! In eerste instantie om mijzelf te helpen (haha!) heb ik een Business Planner ontwikkeld, dat je bij de les houdt, en je met handige overzichtelijke schema’s helpt de focus te houden op de relevante, impactvolle taken. Ook deze gaat uit van het principe: “ik heb vandaag zoveel tijd beschikbaar, waar ga ik die aan uitgeven/hoe ga ik die besteden?”. Sinds ik de Business Planner gebruik, heb ik mijn parttime baan op kunnen zeggen!

 

5. Manier van leven

Essentialisme heeft me gebracht dat ik sterker in mijn schoenen sta. Ik weet wie ik ben en wat belangrijk voor me is, en ik kies daar bewust voor. En voor heel veel andere opties en mogelijkheden dus niet. Dat geeft rust. Bovendien kan ik mijn keuzes bewaken door mijn grenzen aan te geven en nee te zeggen. Iets wat ik echt heb moeten leren! Maar zonder dat heeft bewust kiezen ook niet zo veel zin.

Het voelt nu niet meer alsof ik geleefd word, maar dat ik de regie heb over mijn eigen leven. En of ik nou de juiste of de verkeerde keuzes maak (in mijn ogen zijn verkeerde keuzes overigens niet eens mogelijk: je leert op z’n minst wat je dus niet meer wil), het zijn míjn keuzes en dus ook míjn f*ck ups. Liever dat, dan niet mijn eigen leven leiden…

Wanneer jij wel nog altijd tijd tekort komt, worstelt met het hooghouden van alle ballen, je vaak vermoeid voelt, al tijden zoekt naar jouw ideale dagindeling, je afvraagt wat je fout doet en waarom je nooit toekomt aan wat je graag wilt en als je het graag anders willen, maar weet niet hoe: kijk dan ‘ns bij mijn Essentialiving Cursus Plannen.

 

 

Hoe kan essentialisme jouw leven verbeteren?

Iets meer een essentialist worden, werkt door op elk gebied van je leven:

  • ineens vind jij het niet moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen het zoveelste verzoek dat je krijgt, gewoon omdat het niet meer in je planning past en jij rust of tijd met de kinderen gewoon belangrijker vindt.
  • aan het eind van de dag heb jij een voldaan gevoel omdat je toegekomen bent aan de dingen die je ook wílde doen, en je dag niet meer als één lange to do lijst voelt
  • je bent veel minder tijd kwijt aan je huishouden, omdat je veel minder spullen bezit en dit schoon houden en/of repareren minder aan de orde is. Je huis ziet er opgeruimd uit, met alleen de spullen die je gebruikt of waar je gewoon blij van wordt.
  • je hebt tijd voor alle fijne, leuke, lieve mensen om je heen. Zij zijn belangrijk voor je en geven je energie. Van vage, energievretende relaties heb jij afstand genomen.
  • keuzestress ken jij bijna niet meer, op welk gebied je ook een keuze moet maken. Jij weet inmiddels wat belangrijk voor je is, dus keuzes maken wordt zo een eitje.
  • ‘s ochtends sta jij niet meer voor een overvolle kledingkast met “ik heb niks om aan te doen”. Je kledingkast is overzichtelijk en van alles wat er hangt wordt je blij.
  • je bent bewuster van wat je eet, en of dat je lichaam ook echt voedt. Je hebt nu wel ineens tijd om gezonde maaltijden voor jou en je gezin te maken, gewoon omdat je er bewust voor kiest.

 

In short: jij hebt regie, rust en ruimte in je hoofd en in je leven. Je leeft jóuw leven, met jóuw regels, in lijn met wie jij bent. Je voelt je gelukkig en vrij.

 

 

 

 



This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy