Essentialisme & interieur | Je huis inrichten als een essentialist

Essentialisme & interieur | Je huis inrichten als een essentialist

Essentialisme en interieur

Essentialisme is een lifestyle waarbij je bewust kiest voor wat voor jou belangrijk is. Je vraagt je daarbij niet af: ‘wat kan ik allemaal missen?’ maar juist ‘waar kan ik niet zonder?’. Een link met interieur is hier dan ook snel gelegd: welke spullen zijn voor jou het meest belangrijk? Welke gebruik je echt, heb je nodig of word je gewoon blij van? Maar de combinatie ‘essentialisme & interieur’ gaat eigenlijk veel verder dan dat. Het gaat om je huis op zo’n manier inrichten dat het klopt met dat wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Dus ook de functie van de verschillende ruimtes stem je bij essentialistisch interieurontwerp af op wat er voor jou toe doet. Hoe jij jouw interieur essentialistisch maakt, wat de voordelen daarvan zijn en hoe dit bijdraagt aan een duurzamere wereld lees je in dit blog.

 

Hoe kiest een essentialist haar interieur?

Zoals bij alles, begint een essentialist met de vraag: ‘wat is voor mij belangrijk?’. En nee, ik heb het al vaker gezegd maar herhaal het hierbij graag nog een keer, dat wil niet zeggen dat jij zelf alleen maar de begunstigde bent van alles wat je doet of kiest. Het kan bijvoorbeeld heel belangrijk voor je zijn, dat je kind of partner een fijne plek voor zichzelf heeft. Een aantal voorbeelden van keuzes die je kan maken:

  • Vind jij het belangrijk dat jullie als gezin quality time samen hebben met zo min mogelijk schermtijd? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om de TV in een minder prominente hoek, of zelfs in een aparte kamer te plaatsen.
  • Is het voor jou belangrijk om een eigen plekje te hebben om je terug te kunnen trekken en yoga oefeningen te kunnen doen? Dan kan jij/kunnen jullie er gezamenlijk voor kiezen om die logeerkamer die niet of nauwelijks gebruikt wordt op te offeren en daar een ‘stilteplek’ van te maken.
  • Word jij of jouw eventuele partner enorm gelukkig van meubels maken of klussen? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om het schuurtje, de zolder of berging die vol staat met zooi die amper gebruikt wordt ‘ns leeg te ruimen, zodat er ruimte ontstaat voor een klushoek.

Dus ook bij het interieur maakt een essentialist bewust keuzes. Ze bepaalt wat belangrijk voor haar of haar gezin is, en past de inrichting van het huis daar op aan.

 

Het belang van het selecteren van de juiste meubels, accessoires en kleuren

Wat ‘juist’ is, bepaal jij uiteraard helemaal zelf. Er zijn geen regels, met uitzondering van jouw eigen regels. Bij minimalisme heb je wel een richtlijn die dicteert dat je niet te veel spullen mag hebben. Daar gaat het namelijk om ‘zo min mogelijk’. Op zich veel makkelijker: gewoon lekker schappen totdat er niks meer te schrappen valt… Essentialisme gaat dieper. Je gaat daarbij echt bij jezelf te rade: waar word ik eigenlijk blij van? Wat heeft voor mij toegevoegde waarde? Waar wil ik mijn tijd, geld en energie aan spenderen? Op basis daarvan maak je keuzes. En dus ook op het gebied van je interieur!

  • Hoeveelheid: hoeveel meubels of accessoires je hebt, hangt dus af van wat jij prettig vindt. Ben jij helemaal dol op boeken en word je daar ongelooflijk blij van? Dan kan je in jouw essentialistische interieur dus best een hele grote boekenkast, tjokvol boeken hebben. Omdat je je keuzes heel bewust maakt, koop, plaats en onderhoud je alleen die dingen waar jij je in je huis mee wil omringen. En zo wordt automatisch ook duidelijk welke dingen niet bijdragen aan hoe jij je leven in wil richten, en dus je huis uit kunnen. Dus over het algemeen zal een essentialistisch ingericht huis, alles bij elkaar genomen, niet veel spullen bevatten.
  • Kleuren: een essentialistisch ingericht huis hoeft echt niet uit neutrale, lichte kleuren te bestaan. Als jij van veel kleur, motieven en tierlantijntjes houdt, dan is dat dus het interieur dat bij jou past. Aangezien je als essentialist de keuzes bewust hebt gemaakt, zal het niet snel voorkomen dat je bijvoorbeeld een slaapkamer met een knal rode kleur muren gaat tegenkomen. Ook al zou dat de lievelingskleur van de bewoner zijn. De slaapkamer is voornamelijk om te rusten, en een dergelijke kleur dient dat streven niet. Dus ook kleuren worden bewust afgestemd op de functie van de ruimte en het gevoel dat je in een bepaalde ruimte wil bereiken.
  • Stijl: minimalisme is echt een hele eigen, herkenbare, interieurstijl die zich kenmerkt door strakke meubels, strakke kleuren en vooral weinig spullen. Omdat het bij essentialisme om jóu gaat, is deze interieurstijl alleen per persoon te herkennen. Er is geen gemene deler. Jouw essentialistisch interieur kan een bonte verzameling van kleuren en stijlen zijn, terwijl mijn essentialistisch interieur vooral rust uitstraalt. Dus de stijl van een essentialistisch interieur is jouw stijl.

 

Samengevat

Het stappenplan om een essentieel interieur te creëren, ziet er als volgt uit:

  1. Weet ten eerste wat belangrijk voor je is
  2. Ontdoe je van alles wat je niet gebruikt, nodig hebt of waar je niet meer blij van wordt (dit is een ongoing proces! Zie hieronder)
  3. Bepaal aan de hand van wat belangrijk voor je is, welke functies je aan een bepaalde ruimte wilt meegeven. Welk gevoel je in een bepaalde ruimte wilt hebben, en welke activiteit je wilt stimuleren (converseren, gezellig samen eten, rusten, werken, of wat dan ook)
  4. Maak vervolgens keuzes in de stijl, kleuren en hoeveelheden meubels en accessoires, afgestemd op de gedefinieerde functie en jouw smaak

 

Een essentieel interieur in de praktijk

Het is een proces

Elk jaar ruim ik aan het eind van het jaar tijd in om mijn hele huis door te gaan. Ik laat dan alles wat ik bezit door mijn handen gaan om te bepalen of ik het nog gebruik, het nodig heb, en of ik er nog blij van word. En niet alleen alle items die in het zicht staan! Ook alles achter deurtjes, in lades, in opruimbakken, -dozen of -manden passeert de revue. Echt álles.

Ik vind het fijn om dit jaarlijks te doen, om een aantal redenen:

  • je voelt je automatisch heel dankbaar, wanneer je alles ziet dat je bezit
  • omdat ik meteen weg doe wat ik niet meer gebruik, nodig heb, of waar ik niet meer blij van word, ga ik letterlijk opgeruimd het nieuwe jaar in
  • en ik heb ruimte gecreëerd voor nieuwe dingen En dan bedoel ik niet alleen nieuwe spullen maar ook nieuwe energie

Doordat ik dit nu al zo’n acht jaar doe, bouw ik beetje bij beetje aan een steeds essentialistischer interieur. Lees: elk jaar is mijn huis weer een stukje meer afgestemd op wat ik belangrijk vind, is het in lijn gebracht met wie ík ben, en is de indeling het meest efficiënt voor hoe ík leef.

Elk jaar kom ik weer iets meer tot de kern. Het is dus echt een proces. Het kost tijd om te weten wat je belangrijk vindt (en dit kan trouwens ook in de loop der tijd veranderen). Het kost tijd om te weten wat voor jou in de praktijk werkt. Het kost tijd om te weten of je iets (veelvuldig) gebruikt of niet. Verwacht niet van jezelf dat je in een maandje je essentialistisch interieur in kannen en kruiken heb, als je net daarmee begint. Nogmaals, ik ben daar al 8 jaar heel bewust mee bezig! Wel geeft het direct, vanaf het eerste moment dat je aan de slag gaat met jouw essentialistisch interieur, meer lucht, ruimte, en woongeluk. Het is dus een heel leuk proces om aan te werken omdat je huis steeds beter gaat passen bij de manier waarop jij jouw leven in wil vullen.

 

Essentialistisch versus minimalistisch

Ik durf nu wel oprecht te zeggen dat ik na al die jaren echt alléén maar spullen in mijn huis heb die ik ook in mijn huis wil hebben. Er is werkelijk niets dat ik wil missen. Het verschil met minimalisme wordt hiermee heel duidelijk: er zijn waarschijnlijk heel wat spullen in mijn huis, die ik zou kúnnen missen. Waar ik zonder zou kunnen doen. En waar een minimalist dus afstand van zou doen. Maar ik wíl ze niet missen. Ik vind ze belangrijk. Ik kies er bewust voor om ze te houden. En dus zijn ze onderdeel van mijn essentialistisch interieur. Een paar voorbeelden:

  • ik heb zowel boven als beneden een stofzuiger. Ik heb een hekel aan zo’n ding over de trappen naar boven of beneden te moeten sleuren, dus ik gun mijzelf die luxe. Kan ik het er met maar één af? Ja natuurlijk. Maar ik wil het niet.
  • reizen is heel belangrijk voor mij, dus ik doe dat dan ook relatief vaak. Elke keer vanuit m’n hele huis alle spullen die ik mee wil nemen  bij elkaar zoeken, vind ik gedoe. Dus ik heb heel veel in tweevoud (bv toiletspullen) en hoef voor elke trip eigenlijk alleen maar kleding in te pakken, geen overige items.
  • ik heb een kaarsen en theelichtjes tik: ik hou daar nogal van, vind het gezellig. Heb ik ze allemaal nodig? Nee, natuurlijk niet! Maar ik wil ze graag hebben. Ik word er blij van.

 

Een voorbeeld van hoe mijn eigen essentialistische inrichting verandert

Tot 2021 heb ik naast Essentialiving ook nog parttime bij een evenementenbureau gewerkt. Echt een super leuk bedrijf, met hele leuke collega’s en waar door iedereen echt snoeihard gewerkt werd. Het was er elke dag een drukte van jewelste, een bruisend geheel met creatievelingen die altijd all over the place waren, en ik zat daar als introverte HSP’er tussen om de boel qua planning en financiën een beetje in het gareel te houden. In die periode was mijn interieur heel minimalistisch: echt heel weinig spullen, alleen maar hele lichte kleuren en strakke, vlakke materialen. Nu ik daar op terugkijk, snap ik het wel. Hoewel ik het echt oprecht heel leuk vond om daar te werken: als ik thuis kwam was ik kha-pot. Helemaal leeg. En kon ik geen enkele prikkel meer verdragen. Ik wilde dus maar één ding in mijn huis, en dat was rust.

De laatste maanden is mijn interieur aan het veranderen. Er komt steeds meer kleur in. Zelfs donkere kleuren! De populatie planten is enorm gestegen, wat ook meer levendigheid brengt. Ik heb wat kleine, bescheiden tafeltjes vervangen door één grote ‘statement’ salontafel. En ik heb grovere texturen toegevoegd door middel van een nieuwe fauteuil en een nieuw hoogpolig vloerkleed. Blijkbaar kan ik weer meer aan, en wil ik nu een ander gevoel hebben in mijn huis. Nog steeds is ‘rust’ wel de basis van mijn interieur, dat zal denk ik altijd wel zo blijven, maar er is nu weer ruimte voor meer. Meer energie, meer levendigheid, meer beweging.

 

Inspiratie voor een essentieel interieur

Zoals gezegd is de stijl van je essentialistische inrichting, jouw eigen stijl. Wil je toch inspiratie opdoen, kijk dan ‘ns naar de Japanse wabi-sabi-stijl, die draait om eenvoud, asymmetrie en natuurlijke materialen. Of zoek op Scandinavisch design, dat bekend staat om zijn minimalisme, functionaliteit en hoogwaardige materialen.

 

Voordelen van je huis essentialistisch inrichten

Het essentialistisch inrichten van je huis betekent dus dat je alleen de spullen hebt die je echt nodig hebt en waar je echt van houdt. Én dat ze bijdragen aan de functie die je een ruimte wil geven. Om hier zo bewust mee om te gaan, heeft voor jou en je huis de volgende voordelen:

  1. Rust en ruimte: het terugbrengen van het aantal spullen in je huis naar alléén de belangrijke, helpt bij het creëren van een opgeruimde en georganiseerde omgeving. Dit geeft automatisch een gevoel van rust en kalmte in huis. Je komt dan echt thuis in je huis, je voelt de ruimte om jezelf te zijn, zonder dat er allerlei ‘zooi’ zwaar op jou drukt.
  2. Besparing van geld: door enkel te kiezen voor items die voor jou essentieel zijn, kan je het je eventueel veroorloven om te gaan voor kwalitatief hoogwaardigere spullen. Deze hebben een langere levensduur en hoef je minder vaak te vervangen, en zijn uiteindelijk dus goedkoper. Ook verspil je minder geld aan onnodige aankopen.
  3. Besparing van tijd: een opgeruimd en georganiseerd huis draagt sowieso bij aan het besparen van tijd in je dagelijkse routine. Door minder spullen te hebben en doordat alles een vaste, duidelijke plaats heeft, ben je minder tijd kwijt aan het zoeken naar spullen en aan het schoonmaken van je huis. Maar ook het repareren en vervangen van spullen kost tijd (en geld). Dus ook daar bespaar je op.
  4. Verhoogde focus: een opgeruimd huis kan ook bijdragen aan een verhoogde focus en productiviteit. Het verminderen van afleidingen in je huis kan je helpen je te concentreren op taken die gedaan moeten worden.
  5. Levensgeluk: doordat je de ruimtes van je huis zo inricht dat ze ondersteunen hoe jij je leven wilt leven, draagt het essentialistisch inrichten van je huis bij aan meer levensgeluk.

 

Een essentialistisch interieur is vaak een duurzaam interieur

Een voordeel dat ik graag nog apart wil benoemen is het duurzame aspect van een essentialistisch ingericht huis. Door bewuste keuzes te maken en minder spullen in huis te halen, maak je eigenlijk automatisch al een flinke stap naar duurzaamheid. Maar ook andere keuzes kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet. Een overzicht:

  • Kies voor alléén belangrijke spullen. Wanneer je minder spullen hebt, verklein je automatisch je ecologische voetafdruk. Door je alleen te concentreren op functionaliteit en wat je écht heel mooi vindt, ga je overconsumptie en het kopen van overbodige spullen tegen. Dit heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, maar leidt zoals we hierboven al zagen ook tot meer rust en balans in je leven.
  • Kies voor hoogwaardige, duurzame materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan natuurlijke materialen zoals hout, steen en leer. Deze gaan niet alleen lang mee, maar zijn ook biologisch afbreekbaar en dragen dus minder bij aan de afvalberg.
  • Kies voor tijdloze ontwerpen. Zo raakt je interieur niet snel verouderd en hoef je minder vaak nieuwe meubels of accessoires te kopen. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook grondstoffen en energie die nodig zijn om nieuwe producten te maken.
  • Kies voor spullen die geproduceerd zijn onder eerlijke omstandigheden. Ook de herkomst van de spullen die je koopt, is belangrijk. Hierop letten draagt niet alleen bij aan een duurzamer interieur, maar ook aan een eerlijkere en rechtvaardigere wereld.
  • Kies voor tweedehands spullen. Door te kiezen voor tweedehands meubels geef je spullen een tweede leven en voorkom je dat ze op de vuilnisbelt belanden. Hierdoor bespaar je niet alleen grondstoffen, maar verminder je ook de hoeveelheid energie die nodig is om nieuwe meubels te produceren en te transporteren.

 

Zo krijg je rust en ruimte in jouw huis

Misschien realiseerde jij je het tot nu toe niet zo, maar zoals je nu hebt kunnen lezen betekent het hebben van veel spullen ook dat je veel tijd (en geld) kwijt bent aan het uitkiezen, kopen, schoon houden, onderhouden én het repareren van al die spullen! Door op een essentialistische manier om te gaan met spullen, ben je van al die tijd en kosten bevrijd.

Dus als je huis nu vol is met spullen die je niet meer dienen, en je wilt de stap maken naar een ontspuld huis, maar je weet niet goed waar je moet beginnen: dan heb ik een exclusief handboek geschreven! Hierin ontdek je hoe je in een paar simpele stappen een thuis creëert met alleen de spullen waar je echt blij van wordt, en afstand doet van de rest.

 

Meer uitleg over het handboek

 

Voor wie?

  • Je wilt dat jouw huis een plek is waar je tot rust komt ✓
  • Je bent geen minimalist en wil niet zo min mogelijk spullen in huis hebben, maar je wilt af van alle spullen die je niet meer dienen ✓
  • Je wilt genieten van mooie, duurzame spullen in huis en bewuster consumeren ✓

 

Dit wordt jouw realiteit

  • een echt thuis, dat fijn aanvoelt, met alleen de spullen waar je blij van wordt
  • overzicht en rust in je huis (en hoofd!) omdat je precies weet wat je hebt en waar het ligt
  • geen impulsaankopen meer, je consumeert bewust

 

Dit krijg je

  • een exclusief handboek (in pdf vorm) waarmee je in een paar simpele stappen jouw huis ontspult
  • de Essentialiving Gouden Regels van het ontspullen en een handig stroomschema met wat je met de spullen die je huis verlaten kan doen
  • concrete opdrachten en invuloefeningen waarmee je gelijk in actie modus komt

 

Hier kun je het exclusieve handboek vinden: Rust en ruimte in je huis.



This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy