Essentialisme & tijd | Plannen als een essentialist

Essentialisme & tijd | Plannen als een essentialist

Hoe plant een essentialist?

De grootste misvatting die er bestaat rondom plannen, is dat je een planning maakt om zo veel mogelijk gedaan te krijgen. Om alles zo slim en efficiënt mogelijk in elkaar te passen, zodat je als een soort van robot je afspraken, taken en bezigheden kan afwerken. NEEN. Jouw planning is een hulpmiddel om keuzes te maken en om overzicht te krijgen. En daarmee rust in je hoofd. En om te kijken of alles wat jij wilt, ook haalbaar is.

Dit is meteen hét grote verschil tussen hoe een essentialist plant en hoe een niet-essentialist plant. Een niet-essentialist neemt alles wat ze ‘moet’ of wil doen als uitgangspunt, en gaat vervolgens passen en meten hoe ze dat allemaal in haar dag krijgt. Een essentialist gaat uit van het aantal uur dat ze beschikbaar heeft, en gaat vervolgens bepalen waar ze die aan gaat besteden. Op deze manier word je gedwongen om keuzes te maken; om af te wegen wat het meest belangrijk voor je is om te doen, en wat nou eenmaal niet gaat lukken. Een essentialist is zich zeer bewust van het feit dat: you can do anything, but not everything.

 

Waarom ik anti time management methoden ben

Time management heeft een standaard willen maken van iets wat gewoon niet haalbaar is voor ons mensen. Naar mijn mening hebben die time management methoden veel schade aangericht. Ten eerste omdat time management de efficiëntie- en productiviteitsprincipes die ontstaan zijn vanuit optimalisatie van machines is gaan toepassen op ons mensen van vlees en bloed. Wij zijn geen machine, zo functioneren wij niet en zo zullen we ook nooit kunnen werken. Wij mensen hebben te maken met dagen dat we afgeleid zijn, dat we minder energie hebben of dat we de motivatie gewoon even kwijt zijn. En we hebben altijd tijd nodig om ons weer op te laden. Wanneer wel als norm aangehouden wordt dat je efficiënt moet kunnen zijn als een machine, is dat een failure waiting to happen. Helaas gaan we dan denken dat we het niet goed doen (‘waarom lukt mij dit niet, ik doe iets fout’) terwijl het probleem zit in de standaard die geschapen is.

Het tweede punt waarom ik geen aanhanger ben van de time management methoden, is dat het je een bepaalde manier van werken wordt aangeleerd die gewoon niet voor iedereen ideaal is. Het duwt je in een soort van harnas, en als dat harnas je niet past, lijk je het ‘verkeerd’ te doen, ga je aan jezelf twijfelen en denk je dat je gewoon ‘nog harder je best’ moet doen. Terwijl het probleem is dat het gewoon niet de manier van werken is die bij jou past.

Waarom essentialistisch plannen ook voor jou de oplossing is

Ik neem aan dat jij wil dat je aan het eind van de dag een goed gevoel hebt over wat je gedaan en bereikt hebt. Dat je misschien wel druk geweest bent, maar dat je niet als een kip zonder kop rond gerend hebt. Dat je misschien wel moe bent, maar niet leeg doordat je geen voldoening voelt. Dat je dag misschien wel uit heel veel to do’s bestond, maar dat je ook echt resultáát hebt behaald.

Om dit allemaal te kunnen bereiken, is het belangrijk dat je niet zo veel mogelijk doet, maar dat je de juiste dingen doet. Het maakt dan dus niet uit hóe je het doet; dat kan gewoon op jouw manier, zoals het in jouw leven past, en zoals jij bent en werkt. Het maakt niet uit of jij een enorme chaoot of warhoofd bent, of juist mega gestructureerd. Het gaat om wát je doet. En essentialistisch plannen helpt je daar keuzes in te maken.

Ik ben dan ook zwaar tegenstander van plannings- en productiviteitscursussen die je leren op een bepaalde manier te plannen. ‘Kijk zo doe ik het! Als je mij precies nadoet, dan werkt het even goed voor jou’! Dit werkt dus niet. En zeker niet op lange termijn. Het gaat namelijk om jóu en wat voor jou de juiste (lees: belangrijke) dingen zijn om te doen. Wat dat is? Dat bepaal jij zelf. En ik ga je nu uitleggen hoe jij dat doet.

 

De stappen van essentialistisch plannen

 

1. Weet wat belangrijk voor je is

Dit is altijd het startpunt voor een essentialist. Wanneer je weet wat belangrijk voor je is, kan je makkelijker keuzes maken. Overigens hoeft wat belangrijk voor je is, niet altijd ook léuk te zijn. Voor mij is mijn bedrijf bijvoorbeeld heel belangrijk, maar zeker niet alles is ook leuk om daarvoor te doen. Ook hoef jij zelf niet altijd de begunstigde te zijn van wat belangrijk voor je is. Het kan voor jou bijvoorbeeld heel belangrijk zijn om je volledig in te zetten voor anderen.

Het lijkt zo simpel, maar ik merk keer op keer dat mensen er moeite mee hebben om concreet te maken wat nou écht belangrijk voor ze is. Wie je echt bent, waar je hart vol van is, waar jij gelukkig van wordt. Daarom besteed ik daar een hele module aan in mijn Cursus Plannen. Hierin behandel ik een handig stappenplan waarmee jij er gegarandeerd achter komt, wat er voor jou toe doet. De vragen zijn zo opgesteld dat ze je bewustzijn triggeren en je als vanzelf tot de essentie komt van wat je belangrijk vindt.

2. Plan alles in wat al vast staat

Hiermee bedoel ik al je verplichtingen. Vaak komt dit neer op je werk en bijvoorbeeld sport en hobby’s van de kinderen. Staat jouw agenda al helemaal vol wanneer je alleen nog maar je verplichtingen erin hebt gezet, dan zou je de conclusie voor jezelf kunnen trekken dat je gewoonweg te veel verplichtingen hebt. Het is dan ook heel interessant om ‘ns te onderzoeken wat jij precies onder jouw verplichtingen verstaat en of dat wel écht verplichtingen zijn. Jij maakt je eigen regels!

3. Plan alles wat belangrijk voor je is

Wil jij meer tijd voor jezelf? Plan dat in! Wil jij meer tijd met je kids of met het gezin? Plan dat in! Wil jij tijd om te sporten? Plan dat in! En wijk er niet van af… You always have time for the things you put first.

4. Eventueel doe je toezeggingen voor overige dingen

Als je dat wil. Hoeft niet. Je kan ook gewoon je agenda leeg laten voor spontane dingen of voor gewoon even niks.

 

Ter verduidelijking: een niet-essentialist begint vaak bij stap 4 en doet allerlei toezeggingen zonder zich af te vragen of het in lijn is met wat ze belangrijk vindt en waar ze daadwerkelijk het liefst haar tijd aan zou willen besteden. Vervolgens gaat ze over naar stap 2. En stap 3, dat wat ze echt belangrijk vindt… tja, daar komt ze helaas niet meer aan toe. En stap 1 komt niet eens aan de orde.

 

Welke voordelen heeft plannen als een essentialist?

 

Voordelen voor jezelf

Omdat je niet meer het onmogelijke van jezelf verwacht (lees: 26 uur in een dag proppen en werken als een robot), voel je je niet meer zo incapabel. De gedachte dat je ‘niet kan plannen’ en dat dat het probleem is, is dan ook verleden tijd. Je doet de dingen die het meest belangrijk voor je zijn, dus je voelt meer voldoening en daardoor ervaar je meer geluk en heb je meer energie. Je hoofd loopt niet meer over, je hebt overzicht en daarmee rust, en je voelt je niet meer alsof je geleefd wordt. Je hebt de regie over je eigen tijd, wat je het gevoel geeft weer in controle te zijn en niet altijd maar achter de feiten aan te lopen.

Voordelen voor je gezin

Doordat jij meer energie hebt, kan je er ook meer en beter voor je gezin zijn. Je leeft meer in het moment en niet: fysiek bij je gezin maar met je hoofd bij je oneindige to do lijst. Nogmaals, je maakt bij het plannen als een essentialist bewust keuzes van hoe jij je tijd besteedt. Dus ook hoe jij de balans tussen werk en privé verdeelt is bewust door jou gekozen. Je hebt de afwegingen gemaakt, en gekozen voor wat voor jou het meest belangrijk is. Je kan niet zeggen dat de kinderen het meest belangrijk zijn, “maar ja, je moet ook werken om geld te verdienen” dus dan doe je dat maar. Nee, hoe onwerkelijk het ook klinkt: dan is geld verdienen het meest belangrijk voor je. Daar kies je namelijk voor. Klinkt hard hè? Dit zo scherp stellen helpt je om de keuzes die je maakt, bewust te krijgen. Wil je het anders? Dan moet je andere keuzes maken. Dat hoeft niet in één keer en morgen allemaal anders te zijn (kan niet eens): het gaat om honderdduizend kleine stapjes zetten in de richting die jij wilt.

Voordelen voor je bedrijf

In je bedrijf ga je het direct terug zien in de hoogte van je omzet. Of, nou ja, laat ik eerlijk zijn: wanneer je je planning ook zo uitvoert natuurlijk. Met alleen plannen kom je er niet ;-) Ik durf deze belofte te doen, omdat je met essentialistisch plannen zorgt dat je de dingen gaat doen die ook daadwerkelijk bijdragen aan het succes van je bedrijf. Vaak hebben we het dan over omzet, maar dat hoeft niet. Vooral als éénpitter kunnen we enorm druk zijn met allerlei triviale zaken: website nog beter maken, sparren met andere ondernemers, nog een gratis webinar volgen… maar de dingen die er echt toe doen, die echt voor omzet zorgen (lees: sales!) laten we achterwege omdat we die eigenlijk een beetje spannend en eng zijn. Herkenbaar? Met essentialistisch plannen hou je jezelf niet langer voor de gek en doe je de dingen die nodig zijn. En dat heeft resultaat!

 

Welke veranderingen ga je merken in je leven als je gaat plannen als een essentialist?

Ook hier moet ik even eerlijk zijn: als je gaat plannen als een essentialist ga je dat zeker merken in het overzicht dat je hebt en daarmee de rust en ruimte die je in je hoofd voelt. Maar je gaat pas écht de voordelen ervaren als je ook vast gaat houden aan je planning. Plannen an sich is niet moeilijk. In een planner schrijven dat je een uur voor jezelf gaat sporten, is niet het probleem. De uitdaging komt wanneer iemand aan je jasje komt trekken en een verzoek aan jou doet op precies het moment dat jij had willen gaan sporten. Wat doe je dan?

De sleutel tot het vasthouden aan je planning is enerzijds het bewust keuzes blijven maken, ook gedurende de dag wanneer er allerlei dingen komen oppoppen. Anderzijds het kunnen stellen van grenzen. Heb je deze twee onder de knie, en kan je dus vasthouden aan jouw essentialistische planning, dan zijn de veranderingen in jouw leven overduidelijk te merken. Je gaat steeds betere keuzes maken voor jezelf, keuzes die meer in lijn zijn met wie jij bent en hoe jij je leven wilt leven. Het is hierbij heel belangrijk om je te realiseren dat dit een oneindig proces is. Verwacht niet dat morgen alles anders zal zijn. Dagelijks maak je kleine stapjes, richting steeds meer essentialistisch plannen en richting steeds meer essentialist worden. Wil jij bij dit proces door mij geholpen worden? Check mijn Cursus Plannen.

 

Welke tools kun je gebruiken?

 

1. Essentialiving Planner

Dé tool die je helpt essentialistisch te plannen is natuurlijk de Essentialiving Planner. Alles uit deze planner is erop gericht om jou rust en ruimte in je hoofd te laten krijgen. Onderdeel van deze Planner is de unieke Balance Creator. Deze vul je aan het begin van het jaar éénmalig in en geeft je enerzijds inzicht in waar je tijd nu in gaat zitten. Anderzijds helpt het je te definiëren waar je zou willen waar je tijd in gaat zitten. Vervolgens heeft elk weekoverzicht de Balance Check. Hiermee kan je checken of jouw week in lijn is met wat je als ideaal gedefinieerd had, of dat je de komende week daar wat meer op mag letten. Niet als wijzend vingertje naar jezelf, maar als vriendelijke reminder.

 

 

 

2. Essentialiving Business Planner

De Essentialiving Business Planner helpt je om de júiste dingen te doen voor je business. Waardoor je mega productief wordt én meer resultaat behaalt. Met behulp van een handige focus formule, word je aan de hand meegenomen om te bepalen wat op dit moment het meeste bijdraagt aan resultaat voor je bedrijf. Op basis daarvan bepaal je je kwartaaldoelen in het kwartaaloverzicht, maanddoelen in het maandoverzicht, en de dagelijkse taken die daaruit voortvloeien in het weekoverzicht. Door de overzichten en schema’s gewoon te volgen en in te vullen, verzeker jij jezelf ervan dat je ook echt je tijd en energie besteedt aan jouw doelen. Hierdoor weet je automatisch wat je prioriteiten zijn, word je mega productief en bespaar je ontzettend veel tijd. Het handige statistiekenoverzicht laat jou je voortgang zien, wat enorm motiverend werkt. Tot slot helpt de contentplanner je om zichtbaar te blijven bij je doelgroep.

 

 

3. Essentialiving Cursus Plannen

Leer in 5 simpele stappen hoe je tijd overhoudt voor de belangrijke dingen in je leven. Zodat je niet meer geleefd wordt en je een gevoel van rust en controle in je dagelijks leven ervaart. Na de Essentialiving Cursus Plannen heb jij:

  • rust en duidelijkheid in je planning
  • ruimte om te ademen en om meer gedaan te krijgen in minder tijd
  • de skills om prioriteiten te stellen als een echte baas
  • meer ruimte voor jezelf, je vrienden en die leuke hobby die je altijd al wilde oppakken
  • een gevoel van controle: jij kan grenzen stellen en ‘nee’ zeggen zonder schuldgevoel
  • een verbeterde focus zodat jij je kan concentreren op wat er echt toe doet
  • meer voldoening omdat belangrijke dingen eindelijk op de eerste plaats komen
  • een balans gevonden tussen werk, persoonlijke verplichtingen en ontspanning

Alle informatie over de cursus vind je hier.This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy