Essentialisme & geld | Bewust besteden, rijk leven

Essentialisme & geld | Bewust besteden, rijk leven

Essentialisme en geld

Als je meerdere blogs van mij gelezen hebt, dan weet je inmiddels dat essentialisme inhoudt dat je bewust kiest voor wat voor jou belangrijk is. Deze levensstijl laat zich makkelijk doorvertalen naar elk gebied van je leven: je tijd, je relaties, je interieur, je kleding, wat je eet, de spullen die je hebt, noem maar op! En zo ook naar geld. Een essentialist kiest bewust waar ze haar geld aan uitgeeft en leeft op die manier altijd rijk. Klinkt dat je als muziek in de oren? Lees dan snel verder, want in deze blog ga ik vertellen wat ik daar precies mee bedoel én doe ik uit de doeken hoe jij dat ook kan bereiken.

 

Een goede oefening

Wat als geld geen rol zou spelen bij het nemen van je beslissingen? Niet omdat je toch genoeg geld hebt en je je er geen zorgen over hoeft te maken. Maar omdat geld gewoon niet relevant is, en je er niet door beïnvloed kan worden. Wat zou je doen? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Zie je jezelf reizen? Zou je van je hobby je werk maken? Zou je je huidige partner verlaten? Probeer het aspect van geld eens uit je gedachten te zetten en kijk wat er gebeurt.

Best moeilijk hè?

Persoonlijk denk ik dat je ‘ns serieus zou moeten nadenken als het leven dat je net bij deze visualisatie voor je zag er heel anders uitziet dan het leven dat je nu leidt. Grote kans namelijk dat dát leven je ware passie is. En het leven dat voor jou echt vervullend is. Of te wel het leven dat is in lijn is met je innerlijke verlangens, los van externe druk. Door geld uit de vergelijking te halen, kun je jezelf openstellen voor nieuwe mogelijkheden en zie je beter het pad dat oprecht bij je past.

Ik vraag mijzelf regelmatig af wat ik zou doen. Ik gebruik het als een check om te zien of ik nog wel goed bezig ben. Of ik het leven leid dat ik wil leiden. En niet het leven van de mensen om mij heen of wat de maatschappij ‘voorschrijft’. Ik streef ernaar dat mijn antwoord op die vraag precies is wat ik aan doen ben. Of dat ik er in ieder geval aan werk om bij het antwoord in de buurt te komen…

 

Hoe dan?

Maar het is toch logisch dat je beslissingen af laat hangen van geld? Ja en nee. Aan de ene kant ben ik een zeer praktische en logisch denkende meid, en zou ik nooit geld kunnen uitgeven dat ik niet heb. Dus ja, wat dat betreft laat ik beslissingen afhangen van geld. Aan de andere kant, heb ik mij in het verleden veel laten tegenhouden door geld. En dat laat ik tegenwoordig veel minder toe.

Een heel sprekend voorbeeld is toen ik naar Aruba wilde verhuizen. Dat eiland had mijn hart gestolen en ik fantaseerde erover hoe het zou zijn om daar te wonen. Maar vragen als ‘hoe moet het dan met mijn inkomen, mijn baan, mijn huis en hypotheek?’ bleven door mijn hoofd spoken. Ik dacht dat het enige wat ik kon doen, behalve de loterij winnen, hard werken en sparen was. Misschien dat ik daar dan tenminste nog mijn oude dag kon doorbrengen. En als ik eerder zou overlijden? Tja, dat zou dan heel erg jammer zijn..

Geld en bezittingen hielden mij dus tegen om te doen wat ik eigenlijk graag wilde! En het voelde alsof ik gevangen zat in mijn eigen leven. Het duurde jaren voordat ik doorhad dat ik ook de optie had om afstand te doen van geld en bezittingen. Ik kon natuurlijk gewoon mijn baan opzeggen, mijn huis verkopen en gaan! En dat heb ik gedaan.

Dus als essentialist probeer je je niet tegen te laten houden door geld of de angst voor te weinig geld. Je dromen, wensen en verlangens najagen zijn belangrijker. Uiteraard zonder geld uit te geven dat je niet hebt.

 

Waarom bewust besteden en rijk leven hand in hand gaan

“Bewust besteden” klinkt alsof het bedoeld is voor mensen met een beperkt budget, maar niets is minder waar! Het draait niet om bezuinigen en je hand op de knip houden. Bewust besteden gaat over het nemen van weloverwogen beslissingen over hoe je je geld uitgeeft.

Dat is iets wat je ongeacht je budget kunt doen.

Door bewust te besteden, bevrijd je jezelf van overbodige uitgaven en geef je je geld alleen uit aan de dingen die jou vreugde, voldoening en vervulling brengen. Op die manier investeer je in wat jouw leven verrijkt, in plaats van dat je uitgaven versnipperd raken en verdampen in oppervlakkige impulsaankopen.

Door je geld op deze manier uit te geven, ga je overvloed ervaren. En dan bedoel ik niet per sé letterlijk financiële overvloed, maar gegarandeerd een gevóel van rijkdom. Door bewust te besteden, verschuift je focus naar de dingen die betekenisvol voor je zijn en die een positieve bijdrage leveren aan je welzijn! Denk aan waardevolle relaties, persoonlijke groei, een gezonde levensstijl, avontuurlijke ervaringen en het najagen van je dromen.

Bewust besteden staat dus gelijk aan het leiden van een rijk leven. Een leven dat in lijn is met wat jij belangrijk vindt. Het maakt dan niet uit hoe groot of klein je portemonnee is, het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt en je geld inzet op een manier die jouw levenskwaliteit verhoogt.

 

Een voorbeeld

Reizen is belangrijk voor me. Ik doe dat het liefst zo vaak en zo veel mogelijk. Dat betekent sowieso dat veel van mijn budget daar heen gaat en dat ik andere dingen, die minder belangrijk voor me zijn, laat. Zo kan ik mijn geld bijvoorbeeld niet uitgeven om heel duur uit eten te gaan. Want ik vind dat zonde van mijn geld. Kan ik het betalen? Ja hoor! Maar dan zou ik dingen moeten laten die ik niet wil laten. Dan is de keuze dus snel gemaakt om luxe eten achterwege te laten.

Maar ook binnen het reizen zelf, heb je natuurlijk legio mogelijkheden. Met een budget van X bedrag, kan je misschien één week heel luxe op vakantie gaan, met veel uit eten, cocktails drinken en dure hotels. Maar je kunt ook een hele maand weg, maar dan wat meer basic reizen. Door te kamperen bijvoorbeeld en je eigen prakkie te koken. Wat voor jou de beste keuze is, en wat jou het meeste gevoel van rijkdom geeft verschilt. Persoonlijk zit ik ergens tussen deze twee voorbeelden in. Héél erg budget reizen gaat mij wat ver ;-) maar ik ben wel het liefst zo lang mogelijk weg. Zelfs als dat betekent dat ik dan minder luxe kan ervaren. Voor mij brengt de vrijheid om langdurig op reis te zijn een gevoel van rijkdom, terwijl een kort verblijf – hoe luxueus ook – me eerder een gevoel van ‘armoede’ zou geven.

Het gaat er dus om dat je je geld spendeert aan dat wat voor jou belangrijk is en jou een rijk gevoel geeft. Zoals altijd bij essentialisme: het gaat om jóu. En het gaat om het maken van bewuste keuzes.

 

Oké. Maar, hoe besteed je bewust?

 

1. Meten is weten

Het is moeilijk om weloverwogen keuzes te maken als je niet weet hoe je er financieel voor staat. Het begint dus met het beantwoorden van onderstaande basic vragen:

  • Hoeveel geld komt er eigenlijk maandelijks binnen?
  • Hoeveel geld gaat er uit?
  • Hoeveel daarvan zijn vaste lasten?
  • Wat blijft er over als je de vaste lasten van je inkomen haalt, en wat is dus je bestedingsruimte per maand?
  • Waar gaat die ‘bestedingsruimte’ nu eigenlijk precies naar toe?

 

Pak je bankapp erbij en ga letterlijk alle bedragen die je in een maand tegenkomt opschrijven en groeperen. Doe dit voor minimaal 3 maanden, zodat je een goed gemiddeld beeld krijgt. Bij de meeste banken kan je ook een .csv file downloaden, zodat je meteen alles in Excel kan ordenen.

Ik weet zéker dat je voor verrassingen komt te staan. Zo dacht ik zelf dat aardig wat geld naar koffietjes in lunchtentjes ging, maar dat viel enorm mee. Wat wel tegenviel was de hoeveelheid geld die ik aan kleding had uitgegeven. Ik dacht dat dat minder was, dan dat het in werkelijkheid bleek te zijn.

 

2. Weten wat je belangrijk vindt en keuzes maken

Zodra je weet wat je bestedingsruimte is, kun je gaan bedenken hoe je dat geld wil verdelen. Oftewel, waar je jouw geld aan uit wil geven. Dat betekent overigens niet dat je alles ook echt moet opmaken. Je kunt ook geld ‘besteden’ aan je spaarpotje.

Om je geld te kunnen besteden aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn, moet je natuurlijk wel weten wat die dingen zijn (duh!). Klinkt simpel, I know, maar als je erover gaat nadenken.. er zijn waarschijnlijk meer dingen belangrijk voor jou dan dat je budget toelaat. We willen namelijk altijd meer, meer, meer. En, helaas, dat verandert niet als je een groter budget hebt. Zelfs dan wil je nog steeds meer, meer, meer dan je op dat moment hebt.

Dus ook hier draait het weer om keuzes maken. Beslissen wat op dit moment echt het allerbelangrijkste voor je is. En no worries, die keuzes zijn niet in beton gegoten. Je mag van gedachten veranderen. Elke dag opnieuw. Het leven is geen statisch iets. Het verandert en evolueert, net als jij.

 

3. Spenden naar jouw verlangens en budget

Wanneer je besloten hebt waar je je geld aan wilt besteden, moet je je er wel aan houden. En niet stiekem toch dat ene jurkje, dat nu net zó gunstig geprijsd is, kopen ;-) Het gaat hier om grenzen stellen. Grenzen aan jezelf welteverstaan. Dit is niet eenvoudig, maar wordt wel steeds makkelijker. Maar als je hier net mee begint is het echt heel lastig. En dat ligt niet aan jou. Het wordt ons echt heel moeilijk gemaakt door alle marketeers van deze wereld! Er wordt heel handig ingespeeld op onze psyche, waardoor we gaan denken dingen echt nodig te hebben. Om hier wat beter bestand tegen te zijn, geef ik je hieronder een inkijkje in hoe dat gedaan wordt:

 

Waarom kopen we toch zo veel spullen die we niet nodig hebben?

Voor een groot gedeelte komt dat door slimme marketing. Consumentengedrag wordt grotendeels bepaald door emoties. Inspelen op die emoties leidt ertoe dat wensen worden omgezet in behoeften. En dat zet vervolgens aan tot aankoop. Dit klinkt misschien alsof we weerloze wezens zijn. Slachtoffers van die gemene marketing mensen. Maar zo is het natuurlijk niet. Weerloos zijn we zeker niet, als we daar maar voor kiezen. Wij kunnen prima zelf bepalen wat goed voor ons is en of we iets wel of niet nodig hebben. Het kan je wel helpen om je bewust te zijn van de emoties waarop ingespeeld wordt, en van de realiteit die tegenover de belofte staat.

 

DE BELOFTE

’De kwaliteit van je leven gaat erop vooruit’

Het is heel normaal om een beter leven te willen. Veel reclameboodschappen beloven dat al onze wensen — een betere gezondheid, veiligheid, vermindering van stress en betere relaties — vervuld worden als we maar de juiste producten kopen.

DE REALITEIT

Naarmate we meer spullen hebben, kan de kwaliteit van ons leven juist afnemen. Bezittingen onderhouden kost extra tijd en geld. Als we schulden hebben, neemt de hoeveelheid stress toe. Bovendien blijft er minder tijd over voor familie en vrienden.

 

DE BELOFTE

’Je krijgt meer status en aanzien’

Weinig mensen zullen toegeven dat ze dingen kopen om indruk te maken op anderen. Maar onderzoek zegt: „Als mensen winkelen, is een heel belangrijk aspect van hun gedrag dat ze wedijveren met vrienden, buren, collega’s en familieleden.” Daarom zie je in reclame vaak dat producten gebruikt worden door succesvolle, rijke en gelukkige mensen. De boodschap die hiermee afgegeven wordt is: ’Dit kan jouw leven zijn.’

DE REALITEIT

Als we ons met anderen vergelijken en daaraan onze eigenwaarde afmeten, leidt dat tot een eindeloze cyclus van ontevredenheid. Als het ene is bereikt, gaan we direct naar het volgende verlangen. Veel schiet je daar dus niet mee op.

 

DE BELOFTE

’Je kunt laten zien wie je bent’

Het boek Shiny Objects zegt: „Vaak laten we anderen zien wie we zijn (of willen zijn) door bepaalde spullen te gebruiken of te showen.” Marketingdeskundigen weten dat en doen moeite om merken in verband te brengen met bepaalde leefstijlen en waarden. Hoe zie jij jezelf en welk imago wil je hebben? Stijlvol? Atletisch? De reclame zegt dat je gewoon het goede merk moet kopen om vanzelf het imago te krijgen dat bij dat merk hoort.

DE REALITEIT

Geen enkel product kan echt veranderen wie we zijn, of ons mooie eigenschappen geven zoals eerlijkheid en integriteit.

 

Vrouwen en geld

Tot slot wil ik het graag nog even hebben over vrouwen en geld. Het is helaas zo dat vrouwen vaak nog in een afhankelijke situatie zitten, of misschien niet, maar dat ze “er niet genoeg vanaf weten” en dus blijkt dat de man dan vaak de financiële leiding heeft in de relatie.

Naar mijn mening is het tijd om de controle te nemen en zelf aan het roer te staan van je financiën! Oók als jullie bewust afgesproken hebben dat jouw partner de financiën beheert. Ook als jouw partner de enige kostwinner is. Ook, ja juist, als jij daar eigenlijk geen zin in hebt… Stop met denken dat je niet met geld kunt omgaan of dat je er niets vanaf weet. Want weet je wat? Jij kunt het wél!

Ik vind dit zo belangrijk! En niet omdat het om het geld zelf draait. Maar omdat het gaat om de vrijheid en keuzes die het je biedt. Het geeft je de mogelijkheid om je passies na te jagen, je eigen pad te kiezen en je leven vorm te geven zoals jij dat wil.

Geld kan een gevoelig onderwerp zijn, maar het ik vind het mega belangrijk dat jij je er niet door laten intimideren. Het is jouw toekomst, jouw financiële onafhankelijkheid en jouw vrijheid die op het spel staan. Dus waarom zou je het lot van je portemonnee en je dromen in iemand anders z’n handen leggen?

Laten we een stap voorwaarts zetten en onze financiële vaardigheden ontwikkelen. Neem de tijd om te leren hoe je budgetten opstelt, hoe je slimme investeringen doet en hoe je je financiële doelen kunt bereiken. Er zijn talloze bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om meer inzicht te krijgen en je zelfverzekerd te voelen over geldzaken.

Dus laat je niet tegenhouden door de overtuiging dat geld enkel een mannenzaak is. Je bent sterk, slim en capabel. Neem de touwtjes in handen, durf te leren en te groeien. Je hebt de kracht om je financiële toekomst te bepalen en je eigen succesverhaal te schrijven.

 

 

 

 

 

 

 

 This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy