Wat is een essentialisme coach?

Wat is een essentialisme coach?

Mijn definitie van een essentialisme coach

Een essentialisme coach helpt jou te achterhalen wat er voor jou het meest toe doet, en vervolgens om daar bewust voor te gaan kiezen. Het idee is dat je vaker ja gaat zeggen tegen alles wat het meest belangrijk voor je is, en zoveel mogelijk nee tegen de rest. Het resultaat daarvan is dat je rust en ruimte ervaart, omdat je een leven leeft dat in lijn is met wie je echt in de kern bent. Dit is waar een essentialisme coach jou bij helpt!

 

12 situaties waarin een essentialisme coach uitkomst biedt

 

Situatie 1 – geen regie

“Ik kom nooit toe aan wat ik nou zelf graag wil en leuk vind om te doen. Ik neem me elke keer weer voor om te gaan sporten, of om weer ‘ns af te spreken met vriendinnen, maar elke keer schiet het er bij in. Of er is thuis weer een ‘noodgeval’ zodat het niet door kán gaan, of ik ben zelf gewoon te moe en heb geen zin meer”.

Situatie 2 – niet in controle

“Op zich kan ik heel goed plannen, maar puntje bij paaltje heb ik aan het eind van de dag precies NUL gedaan van wat ik me voorgenomen had. Altijd komt er wel iets tussen, lopen er dingen anders of wordt mijn aandacht elders gevraagd. En dan kom ik dus in de problemen, want de dingen die ik moest doen, zijn niet gedaan”.

Situatie 3 – geleefd

“Mijn leven lijkt wel één grote to do lijst. Mijn dag/week is alleen maar gevuld met dingen die móeten. Ik heb echt het gevoel dat ik de controle over mijn eigen leven kwijt ben. Ik word alleen maar geleefd en zou zó graag weer ‘ns het gevoel hebben dat ik zelf mijn dagindeling bepaal”.

Situatie 4 – overvraagd

“Iedereen wil altijd wat van me. Is het niet die kennis die mijn hulp nodig heeft, dan is het wel school die vraagt of ik een keer extra mee kan op excursie. Ook op het werk blijft mijn baas mij maar met werk opzadelen. Hoe denkt hij dat ik dat allemaal kan doen in 24 uur? En zelfs thuis lijk ik alles te moeten regelen. Bart pakt nooit ‘ns iets op, dus dan doe ik het zelf maar weer. Ik word echt van alle kanten overvraagd, en dat ben ik goed zat. Maar ik weet niet wat ik ertegen kan doen”.

Situatie 5 – moe

“Elke dag voelt als overleven. Ik ben altijd moe. Ik heb gewoon nergens puf voor of zin in. Ik snap het niet, want zó veel doe ik nou ook weer niet. Anderen lijken veel makkelijker, veel meer aan te kunnen. Maar ik sleep mezelf elke keer weer door de week heen. En als ik in het weekend weer een béétje opgekrabbeld ben, begint het hele riedeltje weer van voren af aan”.

Situatie 6 – ongelukkig

“Als ik heel eerlijk ben, zit ik niet zo lekker in mijn vel. Ik schaam me er een beetje voor, want wat heb ik nou serieus te klagen? Ik heb 2 prachtige kinderen, een lieve partner, een leuke baan, fijne familie en vrienden om me heen, iedereen in mijn omgeving is gezond en we hebben totaal geen geldzorgen. Ik ken zo veel mensen die het veel zwaarder hebben dan ik! Maar toch… ik weet niet wat het is, ik kan m’n vinger er maar niet op leggen, maar ik voel me niet echt gelukkig. Alles voelt vlak”.

Situatie 7 – rotzooi

“Ik word gek van de zooi in huis. Waar ik ook kijk, welke deur van welke kamer ik ook open maak: ik doe ’em het liefst weer heel snel dicht. De spullen van de kinderen zwerven altijd door het hele huis. De wasmand en vaatwasser zijn nooit ‘ns leeg. Het gaat maar door. Om nog maar te zwijgen over de zolder en de garage. Het lijkt gewoon nooit ‘ns opgeruimd bij ons thuis, en ik merk dat al die spullen echt op me beginnen te drukken”.

Situatie 8 – overbelast

“Mijn hoofd loopt over. Het lukt me amper nog om alle ballen hoog te houden, en ik vrees dat er binnenkort een bal gaat vallen. Maar dat kan niet. Dat mag niet. Alles wat ik nu doe is ook echt belangrijk: als ik wist wat ik van mijn bord zou kunnen halen, had ik het allang gedaan. Ik zou zo graag weer ‘ns rust in m’n hoofd willen ervaren. Ik kan me gewoon niet eens meer herinneren wanneer dat voor het laatst was”.

Situatie 9 – balans

“Mijn werk/privé balans is ver te zoeken. Ik zou graag meer tijd hebben met de kinderen. Maar als ik bij ze ben, word ik vaak afgeleid  door een zakelijk telefoontje of door een dringende mail die ik echt moet beantwoorden. Als zelfstandig ondernemer gaat het werk altijd door en kan ik niet zeggen: nou, morgen ben je de eerste hoor! Maar ik merk dat het me erg veel energie kost dat werk en privé zo door elkaar lopen en ik zou graag meer tijd voor mijn privé leven willen hebben”.

Situatie 10 – prioriteiten

“Er is zo veel dat ik graag wil doen. Ik ben zo iemand die alles leuk vind, overal voor in is en graag overal bij is. Maar daardoor raken m’n dagen een beetje overvol, en doe ik eigenlijk heel veel maar half. En dat begint me steeds meer te frustreren. Wat ik écht wil, een eigen bedrijf opzetten, daar kom ik nu niet aan toe, omdat er ook zoveel andere leuke dingen zijn”.

Situatie 11 – geld

“Ik kom altijd geld tekort. Ik verdien eigenlijk echt wel heel goed, meer dan mijn vrienden, maar op de één of andere manier is het altijd op. Ik heb geen idee wat ik anders zou kunnen doen, want volgens mij doe ik geen gekke uitgaven. Het zou me heel veel rust geven als ik bijvoorbeeld een spaarpotje zou hebben, maar het lukt me nooit om te sparen. Ik ben gewoon niet goed met geld”.

Situatie 12 – stress

“Ik loop altijd achter de feiten aan en kom elke dag weer tijd tekort. Ook als ik mijn dag heel goed gepland heb. Dan kijk ik om 11 uur in mijn planner en zie ik dat ik alweer achter loop. En daar krijg ik enorme stress van. Ik ga dan nog sneller werken, nog harder rennen, nog beter m’n best doen. Wat totaal uitputtend is. Het lijkt me zo lekker om ‘ns een keertje tijd óver te houden”.

 

Hoe ga ik als essentialisme coach te werk?

Afhankelijk van jouw precieze vraag, maak ik een stappenplan dat afgestemd is op jouw specifieke situatie. Op hoofdlijnen volgt deze altijd dezelfde route. Maar de invulling van deze route, dus waar we aan gaan werken en welke concrete opdrachten ik daarbij voor jou bedenk, laat ik afhangen van wat jij op dat moment het meeste nodig hebt. Uiteraard met instemming van jou zelf. De route die we afleggen, ziet er zo uit:

Stap 1: huidige situatie

In deze stap maken we concreet wat je situatie op dit moment is, waar je tegenaan loopt, en waar je precies verandering in wilt brengen. Inzicht is altijd de eerste stap naar verandering, dus het is belangrijk om dit helder voor jezelf te hebben. Ik heb handige tools ontwikkeld, waarmee we heel snel de vinger op de zere plek(ken) kunnen leggen.

Stap 2: gewenste situatie

Vaak weten mensen vooral wat ze níet willen, maar wat ze wel willen, vinden ze lastiger om te beschrijven. Ook hier heb ik verschillende opdrachten voor die meer duidelijkheid kunnen verschaffen. Het is niet nodig om precies, in alle details te weten wat je wilt. Vaak is een gevoel al genoeg om in beweging te komen en worden de details gaandeweg steeds duidelijker voor je.

Waarom stap 1 en 2 belangrijk zijn, is mij een keer uitgelegd aan de hand van een vergelijking met een routeplanner. Stel je wilt naar Parijs. Fijn dat je helder hebt waar je naar toe wilt, maar als je niet weet waar je nu bent, kan er nog steeds geen route bepaald worden. Vertrek je vanuit Breda of Baarn? Zo ook, als je wel weet waar je nu bent: dan is het nog steeds nodig om te weten waar je naar toe wilt. Wil je naar Parijs of Praag? Om een route te bepalen, heb je dus zowel je begin- als je eindpunt nodig. En die gaan we in de eerste twee stappen helder krijgen.

Stap 3: drempels

Nu we weten waar je staat en waar je naar toe wilt, gaan we werken aan het volgende punt: wat houdt je tegen? Waarom is het je voorheen nog niet gelukt om bij de gewenste situatie uit te komen? Wat zijn je blokkades of drempels? Welke regels leg jij jezelf op die je ervan weerhouden je dag (of leven) zo vorm te geven zoals jij prettig vindt? En vooral: hoe gaan we die blokkades, drempels en regels te lijf?

Stap 4: praktijk

Leuk om dingen te bedenken wat je allemaal anders wil en hoe je dat gaat bereiken. Maar het komt er natuurlijk op aan, of je het ook gaat dóen. Vandaar dat ik daar in mijn werkwijze enorm de nadruk op leg. Al vanaf het begin van het traject geef ik jou opdrachten en actiepunten mee om uit te voeren. Alleen dit doe-gedeelte gaat echt verandering voor jou teweegbrengen. In deze stap komt eigenlijk alles samen, en zorgen we ervoor dat je al het geleerde gaat implementeren en toe gaat passen in de praktijk.

Stap 5: nazorg

Ik stimuleer jou vanaf het eerste moment dat we samenwerken, om zelf beslissingen te nemen. Om zelf situaties te kunnen analyseren, zelf  conclusies te kunnen trekken, en om zelf dingen uit te voeren zonder dat ik je hand vasthoud. Ik vind het super belangrijk dat jij jezelf kan redden en mij niet (meer) nodig hebt. Dus ook daar leg ik de nadruk op. Neemt niet weg, dat ik wel een moment bied waarop je na verloop van tijd bij me terug kan komen. Zodat we alles wat je na het coachingtraject nog in de praktijk tegengekomen bent, kunnen behandelen. Ik laat je dus pas gaan als je de omslag geïnternaliseerd hebt en het vanaf dan zelf kunt.

 

Welke verbetering van kwaliteit van leven kan je verwachten?

De namen zijn in verband met privacy fictief. De omschreven situaties en uitspraken zijn echt.

Babette

Toen Babette bij mij kwam, was ze net 11 maanden daarvoor moeder geworden. Ze was 36 jaar, woonde met haar partner en dochtertje, en had een veeleisende baan van (officieel) 32 uur per week. In haar eigen woorden, wilde ze graag: “balans vinden tussen de dingen die ik belangrijk vind: mijn dochter, partner en familie… maar ook werk, waar ik veel plezier in heb”. Ze liep er tegenaan dat ze te weinig tijd voor zichzelf had, te veel op haar telefoon keek en afgeleid werd (lees: te weinig focus had en tijd verloren liet gaan). Tot slot nam ze in haar enthousiasme altijd te veel werk aan: ze vond alles gewoon zo leuk!

Ze had al van alles geprobeerd om het anders te doen: lange termijn planningen maken, haarzelf beschermen tegen ruis, nieuwe routines eigen maken. Maar ze moest ook eerlijk bekennen dat als ze een keer wél tijd voor haarzelf had, ze niet wist wat ze ermee aan moest.

We zijn samen aan de slag gegaan. In haar eigen woorden is dit wat onze samenwerking haar gebracht heeft: “Mijn grootste inzicht was dat ik mijn agenda liet bepalen door anderen. Mijn idee van wat moet, werd gedreven door externe factoren. Niet door wat ik wil met mijn tijd. Gaby hielp mij om koers te zetten naar een planning waar ik blij van word en waarin ik de ruimte ervaar om te kiezen waar ík mijn tijd aan wil besteden. Ik ervaar nu veel meer rust en balans. Het unieke van dit traject is de focus op essentialisme en wat voor míj werkt”.

Suzanne

Suzanne is een alleenstaande moeder die bijna fulltime haar kinderen van 10 en 13 heeft. Ze werkte 32 uur per week en haar dagen voelen als één grote to do lijst. Ze gaf aan dat zelfs haar kinderen soms een to do voelen. Dit is waar Suzanne naar op zoek was: “Ik zou zo graag meer rust willen in mijn hoofd. Hard werken (werk en privé) vind ik niet erg. Ik ben dankbaar voor mijn baan en salaris en voor mijn leven. Maar ik zou graag meer rust en ruimte in mijn hoofd willen zodat ik meer tijd en aandacht heb voor de dingen waar ik van geniet en meer energie heb. Voor mijn gevoel word ik meer geleefd dan dat ik de controle heb. Zowel werk als privé. Ik probeer het elke keer weer te ordenen en ga dan goed van start maar elke keer loopt het toch weer mis ergens en dan ben ik moe en sneller emotioneel. Dan wordt alles mij te veel”.

Ook Suzanne had van alles geprobeerd om meer rust te ervaren: schema’s maken, elke dag wandelen, gezonder eten. En elke dag tijd inplannen met de kids. Maar: “Ik heb er nog geen patroon van kunnen maken helaas. Ik weet niet waarom. Soms vermoeidheid? Soms niet meer bij nagedacht? Soms door andere dingen die tussendoor komen?”.

Suzanne had niet door waar de zere plek nou zat. Samen hebben we achterhaald dat ze vooral haar grenzen mocht gaan aangeven om zo te waarborgen dat ze toekomt aan wat voor haar het meest belangrijk is.

In haar eigen woorden, heeft onze samenwerking haar het volgende gebracht: “Aan het begin van het traject was ik oververmoeid, aan het overleven en wist ik niet meer wat ik nog aan mijn leven en planning kon veranderen om rust te krijgen. Voor mijn gevoel had ik alles geschrapt en geprobeerd wat maar mogelijk was en toch kwam ik tijd te kort, wat zorgde voor stress. Maar nu gaat het goed! Mijn hoofd voelt voor het eerst sinds jaren rustig en leeg. Het leven overvalt mij minder, de stress is minder en voel ik mij gelukkiger. Mijn blik op tijd is veranderd. Het aantal uren is hetzelfde gebleven, maar de keuzes zijn anders en zorgen voor meer rust in mijn hoofd. Het mooiste voorbeeld is tijd met mijn kinderen. Ik voelde me verdrietig dat ik zoveel plannen had en tijd wilde met mijn kids maar dat dit door de ‘drukte’ niet kon. Nu heb ik elke week een aantal avonden ingepland waarin we een uur samen zijn. Het is nu geen to-do activiteit maar een bewust iets in mijn hoofd. Ik hoef niets anders want de andere dingen zijn op een ander moment gepland”.

Iris

Iris had de afgelopen maanden wegens een burn-out thuis gezeten en was net weer aan het re-integreren. Ze had een partner en zoontje van 1,5 jaar. Iris liep er tegenaan dat ze te veel wilde (lees: van zichzelf verwachtte): “Te veel ballen in de lucht, te veel werk, te veel huishouden, te veel tijd aan andere mensen besteden. En daarbij gun ik mijzelf te weinig tijd”. Ze had al meerdere dingen geprobeerd om beter te kunnen plannen en structureren: “dat kan ik best, alleen stokt het ‘ergens’. Ik weet niet precies wat ik verkeerd doe. Ergens gaat de tijd met mij aan de haal. Ik sta erbij en laat het gebeuren omdat ik niet weet hoe ik in moet en kan grijpen. Ik zou graag weer een overzichtelijke en haalbare planning hebben. Rust in mijn hoofd. Rust, reinheid, regelmaat. Baas over mijn tijd en grenzen. Niet meer zo achter de wagen aanrennen in een constante staat van hijgerigheid en to do’s afvinken. Weer balans en plezier hebben in het leven”.

Na onze samenwerking, was Iris in staat andere keuzes te maken die beter voor haar zijn. In haar eigen woorden: “Door het Essentialiving training te volgen werd mij duidelijk wat mijn grootste valkuilen zijn, in het dagelijkse werk en huishouden. Ik kan prima plannen, maar ik wilde altijd alles en vooral te veel doen. Daarbij was ik mij niet meer bewust van wat mij energie geeft. Door inzichtelijk te maken wat mij wel energie geeft, en wat ik mijzelf allemaal verplicht om te doen, werd duidelijk waar de pijn zit. Ik kan nu herkennen waar ik de mist in dreig te gaan, en ik heb veel beter zicht op mijn beschikbare energie versus alles wat ik wel of niet wil doen. Ik voel dat ik steeds meer energie krijg en een betere afweging maak bij de keuzes die elke dag voorbij komen“.

 

De winst die je kunt behalen

Kortom, wanneer je samen met mij aan de slag gaat, kun je op de volgende gebieden winst ervaren:

  • Meer tijd: omdat je leert ja te zeggen tegen wat er toe doet, maar vooral door nee te zeggen tegen de rest
  • Meer rust: omdat je leert keuzes te maken, en niet meer probeert alles te doen, hebben of zijn
  • Meer controle: omdat jij bepaalt en je keuzes laat afhangen van jouw interne waarden, en niet van meningen van anderen
  • Meer geld: zakelijk omdat jij je richt op wat daadwerkelijk omzet oplevert, privé omdat je bewust spendeert (spend well, live rich)
  • Meer ruimte: omdat je lichter leeft en niet meer allerlei onnodige ballast meesjouwt (zowel letterlijk als figuurlijk)
  • Meer zingeving: omdat je bewust leeft en je keuzes baseert op wat voor jou belangrijk is

 

Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen? Mail me dan voor een gratis kennismakingsgesprek. In dat gesprek gaan we samen onderzoeken waar jij precies behoefte aan hebt en wat ik daarin voor jou zou kunnen betekenen.

 

 

 

 This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy policy