Zo creëer je rust en ruimte in je leven: stap 1

Zo creëer je rust en ruimte in je leven: stap 1

Je dagen zijn te kort, je to do list is te lang, je loopt over, je wórdt geleefd, je hebt niet het gevoel nog aan het roer van je eigen leven te staan. En je wilt maar één ding: rust! Maar waar begin je? In deze serie neem ik je aan de hand mee. Stap voor stap dichterbij het leven dat jij wilt. Uitgangspunt is essentialisme: bewust kiezen voor wat voor jou belangrijk is. En de rest uit je leven bannen.

Opruimen

Stap 1 is opruimen. Ok, dit moet ik even toelichten. Je hebt het al super druk, en ik vertel je nu dat je je waardevolle, schaarse tijd zou moeten besteden aan opruimen? Aan zoiets triviaals? Hoezo helpt dat bij rust en ruimte? En in het bijzonder: aan rust en ruimte in je agenda?

Het klinkt misschien onlogisch, maar het is echt zo. Zodra ik het op m’n werk super druk heb, even overweldigd raak en niet meer weet wat te doen, dan ga ik opruimen. Het is voor mij een trap op de rem. Het helpt me om uit te zoomen en het grotere plaatje te zien. Het geeft me overzicht zodat ik weer helder heb wat belangrijk is en wat niet. Wat prio heeft en wat ik kan schrappen. En dat geeft me uiteindelijk een kleinere to do list! De tijd die ik in opruimen heb gestopt, win ik daarmee driedubbel terug. Bovendien geeft het me de rust en de ruimte in m’n hoofd die ik nodig had.

En zo werkt het eigenlijk ook in je hele leven. Door tijd te investeren in opruimen (lees: ontspullen) krijg je weer overzicht. Je verwijdert de overbodige ballast, en zo wordt zichtbaar wat wel belangrijk voor je is. En dat werkt door op alle gebieden van je leven. Vandaar dat de eerste stap altijd opruimen is.

Waar begin je?

Wanneer je geen idee hebt waar je moet beginnen met opruimen, schrijf je dan in voor mijn gratis email-serie: dingen die meteen weg kunnen. Het is de perfecte start om meteen aan de slag te gaan en de rust en ruimte die opruimen je brengt direct te ervaren.