Wanneer een vriendschap over is

Wanneer een vriendschap over is

Hoe weet je of een vriendschap over is? Wanneer je thuis komt van een afspraak met je vriendin en je merkt dat je kapot bent. De afspraak heeft je duidelijk meer energie gekost dan dat het opgeleverd heeft. Of je hebt een vervelend gevoel overgehouden aan de afspraak. Of het kostte je sowieso al heel veel moeite om naar de afspraak te gaan omdat je eigenlijk geen zin had. Allemaal tekenen dat er iets niet klopt. Tuurlijk, als je vriendin in en vervelende periode zit waardoor jullie vriendschap je tijdelijk meer energie kost dan oplevert, dat is prima. Uiteraard ben je er voor elkaar. Door dik en dun. Maar als het niet tijdelijk maar structureel begint te worden, dan zou er een alarmbel in je af moeten gaan.

Hoe ‘maak je het uit’?

Ben je er voor jezelf over uit dat je ‘het uit wil maken’, hoe doe je dat dan eigenlijk? Ten eerste is de vraag óf je het echt uit moet maken. Moet je er een moment van maken, samen gaan zitten, het gesprek aangaan en er een officieel afscheid van maken? Ik weet het niet. Het ligt er een beetje aan wat de situatie is, denk ik.

Zagen jullie elkaar bijvoorbeeld maximaal maar 2x per jaar, dan is het wat makkelijker om de vriendschap gewoon te laten verwateren. De verklaring is dan duidelijker: jullie zijn gewoon uit elkaar gegroeid. Ik kan me bij die frequentie ook eigenlijk niet voorstellen dat de ander wel nog enorm veel belang aan jullie vriendschap hechtte.

Zagen jullie elkaar wel regelmatig, dan is het natuurlijk raar om ineens niet meer af te willen spreken. Ik denk dat je die ander dan wel verschuldigd bent om te laten weten wat jouw afwegingen zijn. Hou het dan vooral dicht bij jezelf. Zeg niet “jij doet altijd dit of dat” maar “ik heb dit of dat gevoel en daarom wil ik graag dit of dat”. Niemand kan ooit in discussie gaan over wat jij voelt.

Voel je niet schuldig

Veel mensen blijven vasthouden aan een vriendschap uit schuldgevoel. Ze vinden het zielig voor de ander. Persoonlijk vind ik het pas zielig voor de ander als je puur uit schuldgevoel met hem/haar blijft omgaan. Dat is niet bepaald oprecht. Of mensen voeren aan dat ze ‘elkaar al zo lang kennen’ en dat het daarom zonde is om de vriendschap te beëindigen. Wat mij betreft is het pas zonde om je kostbare tijd te besteden aan iets waar je niet blij van wordt. Koester gewoon de mooie tijd die jullie samen gehad hebben. Het is niet erg dat de vriendschap nu niet meer past in je leven.

Ben jij je bewust van een vriendschap die eigenlijk over is en hoe ga je daar mee om?