Last van vermoeidheid?
Tijd voor focus!

Last van vermoeidheid?
Tijd voor focus!

Vermoeidheid. Ik heb er nogal last van gehad. En ik ben (was) niet de enige. Steeds meer mensen kampen met vermoeidheidsklachten. En vaak gaat het dan over mentale vermoeidheid door stress.

Heel eerlijk, ik heb geen wetenschappelijk onderbouwd verband kunnen vinden tussen vermoeidheid en gebrek aan focus. Maar het lijkt mij zo voor de hand liggen! Ik weet dat ík er in ieder geval mentaal hartstikke moe van word als ik me niet focus. Als ik alles probeer te doen, hebben en/of zijn…

Vele keuzes maakt ons moe

Wat wel aangetoond is, is eigenlijk precies het tegenovergestelde: de vele keuzes die we dagelijks maken, bewust of onbewust, put ons uit. Van minder belangrijke keuzes (wat zal ik vandaag aandoen?) tot de wat belangrijkere (bv keuzes op het werk: gaan we voor aanpak A of B? Overigens vind ik ‘belangrijk’ hier relatief). Er wordt dan ook gepleit voor meer routine in je leven aanbrengen om zo mentale vermoeidheid te voorkomen.

Bewust kiezen voor wat belangrijk is

Ik weet niet. Klinkt logisch, en zal ook vast wel werken. Maar ik weet ook dat je vermoeid kan raken van ónderprikkeling. En van niet bezig zijn met de dingen die er voor jou toe doen. Basically, dingen die je geen energie geven. Daarom is mijn ervaring nog steeds, en ‘predik’ ik ook: focus op dat wat belangrijk voor je is en ban alles uit je leven wat dat niet is.

Het klopt dat je dan wel 1) moet weten wat belangrijk voor je is en 2) bewust daarvoor moet kiezen, elke keer weer. Maar als je dat eenmaal duidelijk hebt en je kiest daarvoor, dan heb je nog veel minder keuzes te maken. En dat geeft rust. Bovendien hou je je veel meer bezig met dingen die je energie geven omdat ze belangrijk voor je zijn. Win-win dus!

Nieuw: Essentialiving Focus Book

Heb je nou moeite met weten wat belangrijk voor je is en bewust daarvoor te kiezen? Binnenkort verschijnt mijn nieuwe Focus Book dat je stap voor stap aan de hand meeneemt. Snel meer daarover.