Ontspullen, zo doe je dat #3

Vintage kastje met vintage radio en poster

Ontspullen, zo doe je dat #3

Het ontspullen staat even op een iets lager pitje. Ik ben nu vooral druk met een combinatie van m’n huis verkopen, en m’n nieuwe huis vinden. Wat dat laatste betreft, héb ik op zich mijn droomhuisje gevonden. Jeuh! Echt he-le-maal wat ik wil. 70 m2, vrijstaand, heel veel glas, nieuwbouw, energie-neutraal. Fantastisch gewoon. Maar je voelt ‘em al aankomen: er is een ‘maar’.

En de ‘maar’ is, dat het een recreatiewoning betreft waar nogal wat regels, haken en ogen aan zitten. Ik ben dus nog aan het onderzoeken wat m’n opties precies zijn. Oninteressant geneuzel waar ik toch maar even doorheen moet en super serieus naar ga kijken. We hebben het natuurlijk wel over het kopen van een huis, en niet over een brood… Maar in m’n hoofd ben ik al bezig m’n hele huidige huisraad te verkopen en m’n nieuwe huisje in te richten. Hahaha, véél leuker!

Maar ok, first things first dus. Ondertussen ook nog bezig m’n huidig huis nóg beter verkoopbaar te maken door de boeiboorden opnieuw te laten verven en toch nog een nieuwe CV ketel erin te laten zetten. Die aanstaande kopers vallen echt met hun neusje in de boter! Maar ok, al met al ben ik er dus maar druk mee.

 

Het volgende kastje

Hoewel ik niet echt grote slagen kan maken op dit moment, gaat het ontspullen toch nog steeds door. Weliswaar op kleine schaal dus. Maar misschien is dat juist wel een eyeopener voor je. Wat ik vorige keer al schreef: alle kleine beetjes helpen.

Van de TV kast, naar het tafeltje naast de bank kom ik bij de bank zelf uit. Nou, daar wil ik echt niets van weg doen. Geen kussen, geen schilderij, geen plankje, geen tafel. Niets.

grijze bank design on stock

 

Dus ik ga verder en het volgende wat ik tegenkom is het kastje op de foto bovenaan deze blog. Aan de buitenkant valt ook weer niets te ontspullen. Van binnen wel!

 

vintage jaren 70 naaikastje

Dit is voor mij dus echt een zooitje. Een rommeltje waar ik me al tijden aan erger. Elke keer wanneer ik in het kastje moet zijn, wat best wel vaak is, doe ik het snel maar weer dicht. Maar vandaag pak ik het dus wel even goed aan.

 

Werkwijze

Ook hier haal je eerst alles uit het kastje. Vervolgens ga je elk item langs en kijk je of het weg kan. Onthoud dat je uitgangspunt is zo veel mogelijk weg te doen. En niet wat je nog best wel kan houden. Bij mij is de vangst van wat weg kan, de volgende:

ontspullen doe je zo

  • een stuk of 10 CD’s met klassieke muziek. Deze ga ik op m’n iPod zetten en dan kunnen de CD’s zelf weg
  • een veel te grote, onhandige koker voor een zonnebril die ik nooit gebruik
  • handcrème zet ik op de badkamer
  • een oplaad-ding (hoe heet dat?) dat ik ooit gratis gekregen heb en dat niet werkt
  • een access pas. Geen idee wat het is en dan kan het dus per definitie weg. Volgens mij is het iets uit Scandinavië, gezien de taal die er op staat
  • een gesp van m’n tas die kapot is en die ik ook niet meer laat maken
  • een formulier waar ik niets meer mee hoef

En daarna ziet m’n kastje er zo uit:

 

ontspuld vintage kastje

Ik word er blij van.

 

Het échte opruimen

Maar we zijn er nog niet! Echt niet? Nee, echt niet. Want ook ín alle bakjes en laatjes kan nog gekeken worden wat er weg kan. Bijvoorbeeld in dat roze trommeltje van op de foto. Daar zitten mijn naaispullen in. Dat is zo’n rommel doosje waar je al die knopen die je bij nieuwe kleding krijgt, in gooit. Alsof je daar ooit iets mee doet. Die ene keer dat je inderdaad een knoop verliest kan je beter op dat moment een losse knoop kopen, toch? Wat mij betreft is ook een hele belangrijke regel bij het opruimen: liever een leeg huis dan alles maar bewaren voor het geval je het misschien ooit nog een keertje nodig gaat hebben.

Dat trommeltje had ik al ‘ns leeggeruimd, maar wanneer ik nu kijk wat er in zit, vind ik het eigenlijk nog steeds te veel troep. Want heel eerlijk: hoe vaak naai ik nou een knoop aan? Als ik een beetje ‘nood-garen’ heb, is het genoeg. Eigenlijk is de rechter foto alles wat ik uit het doosje wil bewaren.

 

trommel met naaispullen naaispullen

 

En dat kan in een veel kleiner doosje/trommeltje, dan waar het nu in zit. Ik vind het tijdens zo’n opruimsessie handig om een lijstje te maken van alle opbergmaterialen die ik nog nodig heb. Misschien kom ik iets bruikbaars elders in huis tegen, en zo niet dan schaf ik het aan. Het trommeltje kan ik misschien nog voor iets anders gebruiken en anders gaat het naar de kringloop.

Nou, toch weer van wat spullen af. Hoewel ik liever aan het grote, échte werk begin. Maar ok, geduld is een schone zaak. Ik heb er alleen niet zo veel van ;-)

gaby_419u-klein