Ontspullen: wat is dat nou eigenlijk?

Ontspullen: wat is dat nou eigenlijk?

Wat een heerlijk hip woord: ontspullen. Helemaal nu Marie Kondo op Netflix te bewonderen is, is het werkwoord ‘ontspullen’ overal terug te vinden. Maar wat is het nou eigenlijk?

Ontspullen vs opruimen

Ontspullen is je ontdoen van spullen. Dus letterlijk spullen weggeven en/of -gooien. Het is dus wat anders dan opruimen. Bij opruimen geef je al je spullen een aangewezen plek in huis, waardoor alles aan kant is en het er weer netjes uitziet. Maar je houdt nog steeds evenveel spullen. Overigens, ook dat kan je al een heerlijk opgeruimd (letterlijk dus) gevoel geven.

Maar niets geeft je zoveel rust als ontspullen. Om dingen daadwerkelijk weg te doen. Hoe? Een minimalist zou zich afvragen: kan dit weg? Een essentialist vraagt zich af: wil ik dit houden? Of, in Marie Kondo-termen, ‘does it spark joy’/word ik er blij van?

Keuzes maken

Het proces van ontspullen gaat dus eigenlijk over het maken van keuzes. Bewust kiezen voor dat wat belangrijk voor je is. Focussen. En de rest deleten. Wat je overhoudt zijn alleen de spullen waar je blij van wordt. De dingen die je energie geven. Bovendien is het zo dat hoe minder spullen je hebt, hoe meer overzicht je hebt. En dat geeft rust.

Let op! Je hebt pas echt ontspuld wanneer de items die je weg wilt doen ook echt je huis verlaten hebben. Dus wanneer je ze verkocht, weggegeven of weggegooid hebt. Anders ben je nog steeds alleen maar bezig geweest met spullen verplaatsen. En je zal merken: het echte gevoel van ‘verlichting’ komt daarna pas. Dus zet door tot het eind!

Heb je moeite met ontspullen? Begin ‘ns met mijn gratis email-serie ‘dingen die direct weg kunnen’.