Ontspullen: hoe doe je dat?

Ontspullen: hoe doe je dat?

Ik hoor heel vaak dat mensen niet weten hoe ze moeten beginnen met ontspullen. Ze zien door de bomen het bos niet meer, raken overweldigd als ze denken aan ál die spullen, en ontmoedigd bij het idee het he-le huis te moeten aanpakken.

“To begin, begin”

Het maakt echt niet uit waar je begint, begin gewoon! De beroemde Marie Kondo methode laat je per categorie opruimen. Zij begint altijd met kleding en bewaart de moeilijkste categorie -spullen met emotionele waarde- tot het laatst. Als dat je aanspreekt, vooral zo doen! Ik zelf vind het niet handig om bv inderdaad de spullen die emotionele waarde hebben eerst vanuit het hele huis bij elkaar te moeten zoeken. Ik ga liever gewoon per ruimte aan de slag. Hoe je het doet maakt eigenlijk ook niet uit. Begin gewoon!

Stappenplannetje

Welke aanpak je ook kiest (per categorie of per ruimte), de volgende stappen zijn altijd identiek:

1. Haal de eerste plank, lade, kast, doos, kist oid die je wilt ontspullen helemaal leeg

2. Maar ‘em even schoon met een sopje (deze stap voeg ik zelf graag altijd even toe :-))

3. Ga van elk item dat je uit de kast, doos, etc gehaald hebt na of je het terug wil zetten. Dus: of je het wilt behouden. Dit is overigens het grote verschil tussen essentialisme en minimalisme: je kijkt niet wat allemaal weg kan (minimalisme) maar wat je wilt bewaren (essentialisme).

4. Zet of leg alles terug wat je wilt behouden. De rest geef of gooi je weg of verkoop je.

Wil je een eerste stap maken met ontspullen? Schrijf je in voor mijn gratis emailserie: start met ontspullen. Wil jij jouw huis nu ‘ns echt aanpakken en aan de hand meegenomen worden? Kijk dan ‘ns bij mijn e-boek Rust en ruimte in je huis. Nog meer een essentialist worden? Kijk ‘ns bij mijn tools. Je bestelt ze hier.