Moeite met vrije dagen opnemen? 3 ideeën hierover

Moeite met vrije dagen opnemen? 3 ideeën hierover

Ik heb dus echt totaaaal geen moeite met m’n vrije dagen opnemen. Ook niet toen ik er nog 36 had. En dat is niet omdat ik m’n werk vreselijk vind. Bepaald niet! Ik vind m’n werk hartstikke leuk! En dat is ook niet omdat ik toch geen fluit te doen heb. Ook bepaald niet..

Vakantie is nodig

Heel eerlijk, ik snap mensen niet die moeite hebben met hun vrije dagen op te nemen. Ten eerste heeft ieder mens het gewoon nódig om even afstand te nemen van het werk en weer op te laden. Het klinkt zo cliché, maar er zijn tal van studies die bevestigen dat je daarna weer veel beter presteert. Dus alleen daarvoor zou je al vakantie moeten opnemen.

Niemand is onmisbaar

Ten tweede vind ik persoonlijk dat je jezelf een beetje overschat als je denkt dat je onmisbaar bent. Dat klinkt misschien hard, maar dat vind ik echt. Ok, tijdelijk onmisbaar zijn, daar geloof ik wel in. Bijvoorbeeld midden in een project of een lopend traject. Dan kan het hoogst onhandig zijn om vrije dagen op te nemen. Maar structureel? Nee, echt niemand is onmisbaar. De wereld, en dus ook de zaak, draait uiteindelijk gewoon door als jij er niet bent. Of, in het geval van een eenmanszaak, dan ligt alles dus even stil. Ook geen man overboord. Ook dan draait de wereld gewoon door. Dus dat is ook geen reden om die dagen niet gewoon lekker op te nemen.

Check je structurele workload

Ten derde ben ik van mening dat als jouw workload zo hoog is dat je niet weg kan, je gewoon teveel op je bord hebt liggen en je dát zou moeten aanpassen. Ook hier heb ik het weer over structureel te veel op je bord hebben. Tijdelijk is een ander verhaal. Leer nee zeggen, haal dingen van je bord af en neem gewoon lekker die tijd voor jezelf om op te laden! Heb jij moeite met inschatten wanneer je te veel op je bord hebt liggen? Gebruik mijn Essentialiving Planner! Die geeft je gegarandeerd overzicht, waardoor je betere keuzes kan maken.

Fijne vakantie!