Mijn foto-archief op orde: #FAIL!

Mijn foto-archief op orde: #FAIL!

Afgelopen december was ik helemaal klaar met de chaos van mijn foto-archief. Net als ieder ander, had ik enorm veel foto’s in m’n telefoon staan. Bovendien, had ik volgens mij iets van 4 automatische uploads ingesteld: naar iCloud, One Drive, Google Foto’s en Dropbox. Alles kwam dus 4x terecht in een grote bak, waarvan ik het overzicht volledig kwijt was. En daar kan ik erg slecht tegen… Dus ik had een droom. Een droom van een overzichtelijk foto-archief dat ook overzichtelijk zou blijven en makkelijk bij te werken zou zijn.

#FAIL

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb het nog steeds niet op orde. Vandaar dat ik er tot nu toe ook nog niet op teruggekomen ben. Het is meer dat ik dit nu deel omdat mensen vaker ernaar gevraagd hebben en wilden weten hoe het ermee stond. Het speelt blijkbaar bij meer mensen J Wat ik nu wel alvast kan delen is welke stappen ik gezet heb en waarom het voor mij niet de oplossing is. Daar ben je misschien ook al mee geholpen. Hoef je niet dezelfde ‘fouten’ te maken als ik!

Eén cloud dienst

Als eerste heb ik ervoor gezorgd dat alle foto’s van mijn telefoon alleen nog maar geüpload werden naar één Cloud dienst. Dat was op zich een goede zet. Alleen had ik gekozen voor Google Foto’s en dat is achteraf gezien voor mij niet de juiste keuze geweest.

Waarom Google Foto’s

Ik had hiervoor gekozen omdat ze gratis onbeperkte opslag bieden. Nou bestaat ‘gratis’ natuurlijk niet echt, en al helemaal niet bij Google. Ik heb niet de illusie dat zij iets bieden uit de goedheid van hun hart zeg maar ;-) Ik neem aan dat zij je hele archief analyseren om zo meer over je te weten te komen, en om je nog meer te spammen met afgestemde advertenties. Aangezien ik niet zo gevoelig ben voor dingen die mij aangesmeerd worden (ik kijk áltijd of ik iets nodig heb, gebruik of echt heel mooi vind), vond ik dat geen probleem.

Even opletten

Wanneer je werkt met Google Foto’s is het handig om te weten dat je foto’s op verschillende plekken kunnen staan:

 • Op je Apparaat (in mijn geval m’n iPhone)
 • In Foto’s (dat is de plek waar ze terecht komen als je ze automatisch upload vanuit je telefoon)
 • In Albums (die kan je zelf aanmaken en daar kan je ze zelf in zetten)
 • In Archief (zit onder ‘menu’ en ook daar kan je ze zelf in zetten)

Let nu goed op het volgende, want het heeft mij al een paar verloren foto’s gekost:

 • Albums zijn meer categorieën of tags. Een foto daar weghalen heeft geen effect op je foto in Foto’s of Archief.
 • Een foto plaatsen in Archief: dan is hij weg uit Foto’s. Je foto is dan niet uit je Albums of van je Apparaat.
 • Een foto verwijderen uit Archief: dan is je foto ook weg uit je Album, zelfs van je Apparaat!
 • Een foto verwijderen van je Apparaat: je foto is dan niet van Foto’s verwijderd
 • Een foto verwijderen uit Foto’s: dan is deze ook van apparaat verwijderd
 • Handig weetje: je omslagfoto wijzigen doe je als volgt >
  • Open de Google Foto’s-app op je Android-telefoon of -tablet.
  • Log in op je Google-account.
  • Open het album.
  • Open de foto die je wilt gebruiken.
  • Tik in de rechterbovenhoek op Meer > Gebruiken als albumomslag.

Waarom het voor mij niet werkt

 • Je moet continue blijven opruimen, lees: je foto’s organiseren in mappen. Ik zou graag willen dat ik zelf kan bepalen en instellen welke foto’s naar welke archiefmappen gaan. Bv Instagram feed foto’s naar een map, en Instagram stories foto’s naar een andere.
 • Google Foto’s werkt niet met elke app waar ik mee werk. Er is bv geen koppeling met Unfold, Canva of Instagram. Dus wanneer ik weer foto’s nodig heb die netjes opgeslagen staan in Google Foto’s kan ik ze niet rechtstreeks benaderen. Ik moet ze dan eerst weer vanuit de Google Foto’s map downloaden naar m’n telefoon. Waarna het riedeltje weer opnieuw begint. Zo blijf je bezig natuurlijk..

En nu?

Bovenstaande 2 punten zijn voor mij eigenlijk dus noodzakelijk om mijn archief op orde te kunnen krijgen. Ik ben nu overgestapt op het automatisch uploaden van m’n foto’s naar Dropbox, maar ik weet eigenlijk nog niet of beide punten daarmee mogelijk zijn. Tips hierover zijn meer dan welkom!!

Persoonlijk denk ik dat er goud geld te verdienen is met een app die:

 1. het automatisch ordenen van je foto’s (na 1x instellen), én
 2. het via welke app dan ook te benaderen van die geordende foto’s

mogelijk maakt.

Hier! Zomaar een gratis business idee van mij. Als je ermee aan de slag wilt, go ahead! Ik hoop dat je er de wereld mee verovert!!