Marie Kondo en essentialisme: dit vind ik ervan

Marie Kondo en essentialisme: dit vind ik ervan

Marie Kondo is hot (en daardoor essentialisme ook)! Niet te geloven hoe één persoon zo’n impact kan maken met iets dat, heel eerlijk, niet eens nieuw is. Ik vind dat super intrigerend. Misschien is het niet zo gestart, maar ik denk dat er inmiddels wel een flinke marketing machine achter het hele verhaal zit. Maar who cares.. chapeau voor Marie Kondo dat ze mensen bewust maakt dat je ook gewoon kan kiezen voor minder.

Wat dat betreft past het concept van Marie volledig in mijn straatje van essentialisme: “focus op wat belangrijk voor je is en verwijder de rest uit je leven. Los van wat anderen daarvan vinden”. Marie gebruikt de woorden “does it spark joy?” om je af te vragen of iets belangrijk voor je is (ook al briljant!), maar het komt op precies hetzelfde neer.

Ben je bewust van alles in je leven of je er wel blij van wordt. Deze bewustwording start je het makkelijkst bij spullen, maar je zal al snel merken dat je dit op elk gebied in je leven toe kan passen. Net als bij het essentialisme zegt Marie dan ook: “from the moment you start tidying you will be compelled to reset your life”.

Ik zelf zit niet helemaal op één lijn met de aanpak van Marie Kondo. Zo ruim ik liever per kamer op en niet per categorie, en wat kleding betreft heb ik een capsule wardrobe en hang ik liever zo veel mogelijk uit in plaats van alles op haar speciale manier op te vouwen. Ook gaat ze voor mij persoonlijk soms een beetje te ver met het elke dag bedanken van je tas en sokken of zo iets, maar over het algemeen ben ik het helemaal eens met haar gedachtegoed.