Leven als een essentialist: kiezen voor jezelf

Leven als een essentialist: kiezen voor jezelf

Ik vind het zo jammer dat ‘kiezen voor jezelf’ altijd meteen bestempeld wordt als egoïstisch en asociaal. Waar komt het toch vandaan dat anderen op de eerste plaats zetten en jezelf wegcijferen gezien wordt als deugdzaam? Wie heeft dat ooit bedacht? Ik zelf ben ontzettend pro kiezen voor jezelf. In mijn boekje wordt dat namelijk pas asociaal als je dat ten koste van anderen doet. En je zou het júist egoïstisch kunnen noemen om jezelf weg te cijferen.

Huh? Leg uit!

Het alom bekende zuurstof masker

Het standaard voorbeeld hierbij is altijd het zuurstof masker in het vliegtuig: je moet bij het wegvallen van de luchtdruk namelijk éérst jezelf een masker omdoen en daarna pas je kinderen helpen. Dit voorbeeld geeft zo duidelijk weer waarom je eerst voor jezelf moet kiezen. Doe je dat niet, en zit jij bewusteloos in je vliegtuigstoel, dan kan je helemaal niemand meer helpen. En eigenlijk geldt dit voor elke situatie in je leven. Heb jij jezelf weggecijferd en ben jij inmiddels leeg, op en niet meer jezelf? Dan heb je ook niemand meer wat te geven. Hoe “egoïstisch” is dat wel niet?

Leven als een essentialist

Als essentialist focus je op wat belangrijk is. En guess what, in jouw leven ben JIJ het meest belangrijk. Ja, ook belangrijker dan je kinderen. En nee, dat wil niet zeggen dat je niet je leven zou geven voor je kinderen, want ik snap dat je dat wel doet. Dat wil alleen zeggen dat je eerst voor jezelf zorgt, zodat je ook goed voor anderen kan zorgen en veel te geven hebt. Meer focussen op jezelf in je leven integreren? Mijn Focus Book kan je helpen dat te bereiken. Bestel ‘em via bol.com.