Leven als een essentialist: je eigen pad volgen

Leven als een essentialist: je eigen pad volgen

Als essentialist weet je dat je niet in hetzelfde riedeltje van het leven hoeft mee te draaien zoals iedereen dat doet. Je weet dat je kán kiezen, dat je mág kiezen, en je kiest dan ook daadwerkelijk: je kiest ervoor je eigen pad te volgen. Ook als anderen je keuzes maar raar of stom vinden.

Misschien klinkt het wel heel logisch en voor de hand liggend, zo van: “ja maar, dat doet toch iedereen!”. Dan kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat dat zeker niet het geval is. Ik heb jaren lang een leven geleid dat niet het mijne was. En ik weet zeker dat ik daarin niet de enige ben (geweest). En ik weet ook zeker dat dat je niet gelukkig maakt.

Op zich is je eigen pad volgen niet zo moeilijk. Het wordt pas lastig als het nogal afwijkt van de ‘standaard’. Of als het anders is dan wat je omgeving van je verwacht. Bv ouders die verwachten dat je een bepaald beroep gaat uitoefenen, of hun zaak gaat overnemen. Of wanneer al je vrienden carrière maken of gaan settelen, en jij liever eerst de wereld ziet.

Overigens ben ik van mening dat als je familie en vrienden echt van je houden, zij je nemen zoals je bent. Inclusief je wellicht wat vreemde of anders dan anders keuzes. En zo niet, dan wordt het tijd om je te richten op andere mensen, gelijkgestemden, die je steunen en wel begrijpen. Uiteraard zeg je vrienden wat makkelijker gedag dan familie, maar je kan ook gewoon de intensiteit van het contact aanpassen.

Weet je overigens niet wat je eigen pad is, zoek dan ‘ns op m’n blog over dit onderwerp. Of gebruik het Essentialiving Focus Book om er achter te komen wat voor jou belangrijk is. Je bestelt ‘em hier.