Leven als een essentialist: bewust zijn

bewust zijn

Leven als een essentialist: bewust zijn

Om als een echte essentialist te kunnen leven is het een voorwaarde dat je je bewust bent. Bewust van wie je bent, waar je staat, welke keuzes je maakt.

Veel mensen draaien onbewust mee in de (malle) molen van het leven omdat ze:

denken dat het van hen verwacht wordt

  • zich niet realiseren dat je ook andere keuzes kan en mag maken
  • niet de tijd en rust hebben om zich te realiseren dat ze er niet happy van worden
  • niet de tijd en rust hebben om het anders te gaan doen
  • of omdat iedereen dat zo doet

Wat doet het met jou?

Wanneer je hier geen ‘last’ van hebt, in de vorm van niet lekker in je vel zitten, vermoeid of gestresst zijn, slecht slapen oid, dan is dat uiteraard helemaal prima. Heerlijk zelfs! Ik ben er een beetje jaloers op! Maar helaas werkt het niet zo voor mij..

Heb je er wel last van, in welke vorm dan ook, dan is het belangrijk dat je je bewust wordt van wat het is waar je niet blij van wordt. En wat je dan wél wilt. Wat belangrijk voor jou is. Pas dan kan je de keuzes maken die bij jou passen: een essentiële stap voor een essentialist.

Hoe word je je bewust?

Daar is vooral zelfkennis voor nodig. Hoe krijg je dat? Helaas is daar geen eenduidig stappenplan voor. Het kost in ieder geval veel inspanning en oefening. Bovendien is het nooit ‘af’ en een ongoing process.. Niet echt opbeurende woorden hè! ;-)

Je hebt in ieder geval rust en ruimte nodig om bewustzijn en zelfkennis te ontwikkelen. Dus trap wat vaker op die rem, plan je agenda leeg, ruim op. Het kan je ook zeker helpen om je te laten begeleiden door een coach of therapeut. Of vraag vrienden of familie om feedback. Lees boeken, maak testjes. Experimenteer en kom erachter wat voor jou werkt. De Essentialiving Journal kan je overigens ook goed helpen om bewuster te leven. Succes!