Last van stress: 4 tips om er vanaf te komen

stress

Last van stress: 4 tips om er vanaf te komen

Ik heb echt een hekel aan stress. En ik doe er dan ook alles aan om het niet te hebben. Ik ben bijvoorbeeld altijd 3 uur voor vertrek van het vliegtuig op een vliegveld, denk en plan vooruit op m’n werk en m’n agenda staat bijna nooit vol doordat ik goed nee kan zeggen. Ik heb altijd nog een escape mogelijkheid nodig qua tijd, voor als iets tegen zit, anders word ik onrustig. En daar word ik weer niet blij van.

 

Heb jij last van stress en word je daar ook niet blij van? Hierbij mijn tips:

  1. Maak bewust de keuze dat je het anders wilt. Niemand anders kan er voor zorgen dat je geen stress meer ervaart, JIJ moet iets veranderen. Want als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Verwacht niet dat je baas je vast wel minder werk geeft, of vrienden en familie vast wel minder een beroep op je doen. Jij moet daar zelf voor zorgen door je uit te spreken en nee te zeggen.
  2. Zoom uit en bekijk het grotere plaatje. Wanneer je gestresst bent, kan je erg in details en futiliteiten blijven hangen. Zoom uit (de zogenaamde helikopter view)! Het helpt je om een en ander letterlijk van een andere kant te bekijken en in perspectief te plaatsen.
  3. Voorkom stress door vooruit te denken en vooruit te plannen. Zet nooit je agenda helemaal vol, zorg dat er altijd lucht in zit voor onverwachte tegenvallers (dingen die uitlopen) of onverwachte extra activiteiten. Of die nou leuk zijn of minder leuk. Je kan er van uitgaan dat er áltijd niet voorziene situaties zijn, en dat is prima. Maakt het leven wel zo interessant, niet?
  4. Zorg tot slot goed voor jezelf door éérst je ‘me-time’ in te plannen en daarna pas eventueel andere dingen in je agenda toe te laten. Zelf jezelf bovenaan je prioriteitenlijst en NEE dat is niet asociaal. Juist niet. Als je eerst goed voor jezelf zorgt ben je het beste in staat om voor anderen te zorgen.

Tags:
,