Is balans een illusie?

Is balans een illusie?

Ik zag een keer een interview met Elizabeth Gilbert (schrijfster van Eat Pray Love) waarin ze aangaf dat balans een illusie is. Moeoeah.. ik weet ‘t niet. Hoewel ik vaak vind dat ze hele slimme dingen zegt en mooie inzichten geeft, weet ik toch niet of ik het daar mee eens bent. Het ligt er een beetje aan wat je er precies onder verstaat, denk ik.

Wat is balans?

Hoe zou jij het definiëren? Wanneer heb je volgens jou precies ‘balans in je leven’? Voor mij heeft het twee aspecten:

1. alle onderdelen die jij belangrijk vindt zijn vertegenwoordigd in je leven

2. al die onderdelen passen naar jou idee voldoende in je dag, week, maand, jaar (of zelfs leven)

Het omdraaien geeft een duidelijkere uitleg: je leven is in disbalans wanneer je niet alles doet wat je wilt doen of wanneer je meer activiteiten in 24 uur wilt proppen dan er in gaan. 

Is het mogelijk om balans te creëren?

Ik denk van wel. Je zal alleen bewust keuzes moeten maken. En je moet niet de illusie hebben (daar istie!) dat je, op het moment dat je leven in balans is, een status quo hebt bereikt. En dat is waarschijnlijk wat Elizabeth bedoelt. Het is niet zo dat je leven vanaf dat punt voor ever en altijd in evenwicht is. Met zekerheid zal dat niet het geval zijn! Gebeurtenissen van buitenaf, maar ook veranderingen in je eigen voorkeuren brengen je uit balans en vragen je weer op zoek te gaan naar een nieuw evenwichtspunt. Het is voor mij dan ook meer een soort van bandbreedte waar je binnen probeert te blijven. Ik zie een balans voor me die wel een beetje heen en weer schommelt, maar die nooit doorslaat naar één kant zodat er geen beweging meer in zit.

Hoe creëer je dan balans?

Dat doe je door ten eerste bewust te zijn van alles wat je wel of niet doet en in welke mate. Wanneer je dat inzicht hebt en je hebt voor jezelf duidelijk dat je dingen wilt veranderen, dan moet je het nog gaan dóen door bewust keuzes te maken. In de Essentialiving Planner is een handige en unieke balance creator opgenomen om je daarbij te helpen. Vanaf juli is de nieuwe planner weer verkrijgbaar.