In the spotlight: floortje.louise en A Hymn To Nature

In the spotlight: floortje.louise en A Hymn To Nature

Ik heb het al vaker gezegd: ik ben super trots op de samenwerking voor de Essentialiving Planner dit jaar met floortje.louise. Ik vind het zo onwaarschijnlijk mooi wat ze maakt! En het past zo goed bij Essentialiving. Dus vandaag in the spotlight: Floortje en haar werk.

Jij maakt ‘photography art’. Waarom heb je voor deze kunstvorm gekozen?

Ik neem alles om me heen waar in detail; dat is ook hoe ik de dingen beleef. Met de artprints van ‘a hymn to nature’ combineer ik de natuur en haar verborgen schoonheid met een stuk styling en fotografie. Het is zo fascinerend om iets wat zo ‘toegankelijk’ en ’normaal’ is als de natuur extra waarde te geven door elementen vast te leggen als kleine juweeltjes.

Wat wil jij met je werk uitdragen of wat is jouw boodschap aan de wereld?

Achter de artprints van ‘a hymn to nature’ zit een filosofie, namelijk de cyclus van de seizoenen. ‘a hymn to nature’ draagt de details van deze cyclus uit op een abstracte manier. Als je met aandacht en focus kijkt zie je de hele cyclus in zelfs de kleinste elementen van de natuur. Ik wil mensen inspireren ook naar hun eigen natuurlijke cyclus te kijken, aangezien onze levenscyclus ook z’n seizoenen kent.

De natuur kent een cyclus van ontwaken en openbarsten (lente), naar zichtbaarheid en overvloed (zomer), naar loslaten en vergankelijkheid (herfst), naar de tijd van naar binnen keren en stilte (winter). De bomen laten hun bladeren los in de herfst omdat ze niet ongelimiteerd kunnen groeien en ze ruimte moeten maken voor de volgende lente waarin groei weer centraal staat. Vooral in de Westerse wereld is het altijd ‘hoog zomer’, en dat is waardoor we onze bronnen serieus uitputten. Met ‘a hymn to nature’ wil ik inspireren om de natuur als spiegel te zien, en op tijd ‘onze bladeren los te laten’.

Wat betekent ‘A Hymn to Nature’ precies?

Een ‘hymn’ is in het Nederlands vertaald naar ‘een uiting van bewondering’. Hierin zit eigenlijk alles wat ik wil zeggen, wat ik over wil brengen: mijn bewondering voor de natuur en haar seizoenen. Dit heb ik gedaan door de schoonheid van haar cyclus in beeld te brengen op vrij kunstzinnige manier; elk element uit de natuur is een juweel en het waard om in detail gevangen te worden. 

Wat of wie inspireert jou?

Niet heel verrassend, maar: de natuur. De natuur geeft je alle antwoorden die je nodig hebt. We hebben de natuur nodig om met onszelf ‘in tune’ te blijven. Vooral op dit moment, nu de wereld meer en meer high tech wordt. Ik denk dat we ons veel meer zouden moeten verbinden met de natuur, de connectie die onderdeel is van het menszijn. De natuur heelt, de natuur brengt onze zintuigen tot leven, de natuur is onze bron, onze oorsprong.

Heb jij iets met essentialisme en zo ja, wat?

Ik heb zeker iets met essentialisme, ik leef zeker als een essentialist. Door eigen levenslessen ben ik me erg bewust van mijn geluk, waar ik dat wel, maar ook vooral niet in vind. Specifieke dingen zijn voor mij prioriteit, omdat ik weet dat ze mijn dag kunnen beïnvloeden in positieve zin. Waarom zou ik me bezighouden met dingen waarvan ik weet dat ze mijn bronnen uitputten, dat ze me ongelukkig maken en me vooral níet voorzien van positiviteit.

Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan bewuste keuzes in vriendschappen. Met wie wil ik me omringen, wie laat ik toe in mijn leven en waar besteed ik mijn energie aan? Maar ook hobby’s, vakanties en natuurlijk werk. Ik ben van mening dat je je geluk zelf aan kan sturen door bewust stil te staan bij waar je hart blij van wordt. Elke dag weer kan je opnieuw keuzes maken. Ik vind het een groot geluk te weten dat ik zelf aan het stuur sta en de richting bepaal. Ik kan me bijvoorbeeld echt niet voorstellen dat je werkt om te leven. Mijn werk is mijn leven, althans het overgrote deel, en ik word hier elke dag opnieuw heel erg gelukkig en blij van.

Wat is je volgend project of wat zijn je plannen voor de toekomst?

Het concept ‘a hymn to nature’ is nu voltooid. Dat betekent dat het z’n weg naar winkels nu vindt en het meer zichtbaarheid krijgt. Ik ben nu bezig met nieuwe projecten waar ik nog niet veel transparantie aan kan geven. Wel kan ik uit de doeken doen dat het wel weer met fotografie te maken heeft en wederom met een focus op de natuur; ik vermoed dat dit altijd mijn inspiratiebron zal blijven. Vervolgens lopen er een paar leuke samenwerkingen en hoop ik dat er hier steeds meer van komen. Samenwerken is voor mij ook het bundelen van krachten, hoe meer krachten je verzamelt hoe meer bereik je hebt. Hoe mooi is het als je samen een boodschap verspreidt waarvan je weet dat het zowel mens als natuur helpt!

Waar kan je jouw art kopen?

Mijn artprints zijn te koop in mijn webshop en in verschillende winkels en webshops (hiervan komt snel een overzicht online op mijn website, nu nog zichtbaar in mijn highlights op Instagram).