In 7 stappen balans voor jezelf creëren

Balance creator

In 7 stappen balans voor jezelf creëren

Een representatief onderzoek uit 2012 toont aan dat slechts 8% van de Nederlands vindt dat hun leven goed in balans is. Acht procent! Nou zijn dit niet echt recente cijfers meer, maar we kunnen wel aannemen dat drie jaar later nog steeds erg veel mensen worstelen met het vinden van hun balans. Of eigenlijk, met het creëren ervan. Want balans vind je niet, dat creëer je. Maar hoe doe je dat?

De essentialiving planner heeft een unieke ‘balance creator’. In 7 stappen kijk je eerst hoe je balans er op dit moment uit ziet. Inzicht is altijd de eerste stap naar verandering. Vervolgens ga je keuzes maken en bepalen hoe je ideale tijd en energie verdeling eruit ziet.

De 5 levensbalans gebieden volgens Essentialiving

Er zijn verschillende manieren om de gebieden in te delen. Ik gebruik graag de volgende 5 pijlers:

  1. work – (je klaarmaken voor) werk en/of de zorg voor kinderen wanneer je een thuisblijfouder bent, opleiding, reistijd en het huishouden
  2. home – tijd die je thuis doorbrengt (afgezien van de tijd vermeld onder ‘work’), eventueel met partner en/of kind(eren)
  3. health – tijd die je aan je gezondheid besteedt, bijvoorbeeld sporten of gezonde maaltijden koken/bakken
  4. recreation – tijd die je doorbrengt met familie of vrienden en tijd die je spendeert aan hobby’s en andere leuke activiteiten
  5. you – tijd die je besteedt aan persoonlijke ontwikkeling of ontspanning, de zogenaamde ‘me-time’

Stap 1

Vul in hoeveel tijd jij elke week besteedt aan de bovenstaande categorieën. Wanneer je dit moeilijk vindt, of gewoonweg niet weet, kan je eerst één of twee weken mijn balance monitoring sheet bijhouden.

Stap 2

Nu je inzicht hebt in hoe je je tijd en energie verdeelt over de verschillende categorieën, wat valt je op? Schrijf dat op.

Stap 3

Trek je conclusie. Wat zou je in het vervolg graag anders doen? Schrijf dat op.

Stap 4

Bepaal je ‘have to do’s’ van elke week. Dat is tijd die je aan de categorie ‘work’ spendeert. De tijd die min of meer vast staat en elke ‘normale’ week hetzelfde is:

Er zitten 168 uren in een week. Hoeveel daarvan gaan er op aan slapen, werken (of voor kinderen zorgen), reistijd van en naar het werk en het huishouden? Tel deze uren op, en voeg daar nog iets van 7 uur ‘spelingstijd’ aan toe. Dit totaal haal je vervolgens van het totaal aantal beschikbare uren (168 uur) af. Wat je overhoudt, is het aantal uren dat je nog vrij kan verdelen over de overige categorieën.

Stap 5

Verdeel nu de uren die je over hebt over de categorieën home, health, recreation en you. Hou rekening met de verandering die je graag wilt uit stap 3.

Stap 6

In deze stap specificeer je de uren die je aan een bepaalde categorie hebt toegekend. Bv het aantal uren dat je aan ‘you’ gaat besteden: hoe wil je deze invullen? Wil je rustig op de bank zitten lezen met een kopje thee, wil je een cursus gaan doen of misschien wel een opleiding gaan volgen? Geef duidelijk aan waar je je tijd en energie aan gaat besteden.

Stap 7

essentialiving | In 7 stappen balans voor jezelf creëren | balance check

Je hebt nu jouw ideale situatie gecreëerd. De Essentialiving Planner heeft een wekelijkse ‘balance check’. Hiermee kijk je of die specifieke week in lijn is met je ideale situatie. Niet als een streng controle systeem, maar puur als vriendelijke reminder. Is het deze week niet gelukt om genoeg tijd te besteden aan bv sporten? De balance check stimuleert je om er de volgende week extra op te letten en het die week wel te doen. De planner is te verkrijgen via bol.com.