Gun jezelf dat compliment!

Gun jezelf dat compliment!

Jaarlijks op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Ik weet niet wie achter deze dag zit, maar ik vind t een mooi initiatief. Een compliment geven of krijgen is een kleine moeite en een groot plezier.

Waarom wachten?

Dus waarom zou je wachten tot 1 maart? Maak er een gewoonte van! Als je een compliment geeft, vergroot je daarmee namelijk in een handomdraai iemand z’n zelfvertrouwen. Bovendien breng je die persoon in een positieve stemming. En dat heeft niet alleen effect op die persoon zelf. Met haar (zijn) positieve vibe beïnvloedt zij anderen ook weer. Top toch, zo’n positieve olievlek? Het is zo iets simpels, iedereen kan het doen, het kost niks en de wereld wordt er gelijk zoveel mooier en gezelliger van!

Waarom niet aan jezelf geven?

Net zoals je niet op 1 maart hoeft te wachten op het geven van complimenten, hoef je ook niet te wachten tot iemand jou een complimentje geeft. Geef ‘em gewoon aan jezelf! Dat mag, dat kan, dat is zelfs goed om te doen. Helemaal als je probeert een eigen pad te volgen dat nogal afwijkt van wat anderen doen of van je verwachten, kan je jezelf positief stimuleren door jezelf een complimentje te geven. Wij Nederlanders zijn dat niet zo gewend. Wij houden ons zelf graag klein. Ik ben geen uitzondering hoor! Maar ik doe wel m’n best om daar verandering in te brengen.

Voordelen voor jezelf

Ook in het geval van jezelf complementeren is het de snelste weg naar zelfvertrouwen en een goed gevoel. Bovendien geeft het tegenwicht aan de zelfkritiek waar we met z’n allen erg goed in zijn. Zelfkritiek houdt groei juist tegen, en dat is ronduit zonde.

Dus: complementeer jezelf dat je deze blog gelezen hebt (niet dat het zo’n verschrikkelijke opgave was hopelijk 😂) en keep them coming! Overigens helpt het ook om meer zelfvertrouwen te krijgen wanneer je dagelijks in mijn journal schrijft.