Goede voornemens en dat van die ezel en die steen

Goede voornemens en dat van die ezel en die steen

Allereerst, een fantastisch 2017 toegewenst! Moge je gelukkig en gezond zijn, en al je dromen uitkomen :-)

Ik vind het altijd heerlijk, zo’n nieuwe start. Op zich kan je natuurlijk elke dag opnieuw beginnen. Wat heet, je kan elk uur, elke minuut, elke seconde opnieuw beginnen! Maar de overgang van december op januari geeft toch altijd een extra en natuurlijk gevoel van een nieuwe start. In december kijken we haast automatisch terug op het voorbije jaar. Even een pas op de plaats maken, even tijd voor reflectie, even een moment van bezinning. Iets wat ik met Essentialiving promoot om vaker te doen. En vervolgens komen de goede voornemens. De ideeën om het anders te gaan doen. De wensen voor een nieuwe jij.

Waarom houden we het niet vol?

Ik ben verschillende cijfers tegengekomen, maar wat het precieze cijfer ook is, ga er maar vanuit heel veel van de goede voornemens niet slagen. De meeste mensen houden het niet vol om een voornemen vast te houden, omdat ze:

  • niet snel genoeg resultaat zien
  • er na verloop van tijd geen zin meer in hebben
  • niet eens aan hun voornemen beginnen

Ik zelf ben er ook zo eentje. Of eigenlijk: was er zo eentje. Ongeveer 15 jaar lang heb ik het goede voornemen gehad gezonder te gaan eten. Iets dat in Nederland heel hoog op de rangorde van meest populaire voornemens staat. Vijftien jaar! Aan de ene kant vind ik het knap van mezelf dat ik nooit opgegeven heb. Je kan na jaar 3 ook denken: ‘nou, dit kan ik dus blijkbaar niet’. Maar nee hoor. Ik bleef proberen. Aan de andere kant vraag ik me wel af waarom ik het steeds weer op een zelfde manier heb proberen te bereiken. De gedachte aan die ezel, die zich geen tweede keer aan de zelfde steen stoot, komt nu toch wel bij mij op. Blijkbaar had deze ezel er 15 stoten voor nodig om in te zien dat ik dingen anders moest gaan doen. Inmiddels is mijn favoriete quote, of misschien zelfs mijn levensmotto, dan ook:

als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg

Doe iéts anders

Mijn advies om je goede voornemen dit jaar wel vol te houden is daarom: ga het bewust anders doen. Probeer je al tig jaar te stoppen met roken door te vertrouwen op je eigen discipline en werkte dat tot nu toe niet? Zoek dan nu bijvoorbeeld hulp bij een coach, doe het samen met iemand of laat je begeleiden door je huisarts. Wil je al jaren meer bewegen en begin je elk jaar in januari weer fanatiek in de sportschool? Doe het dan dit jaar anders door bijvoorbeeld met vele kleinere stapjes te beginnen, of door tijd te steken in het gaan ontdekken welke sport je echt leuk vindt. Wat je ook wilt bereiken, probeer dit jaar eens een andere aanpak. De vorige aanpak heeft al bewezen niet te werken.

Mocht je ondersteuning willen bij het helder krijgen van wat belangrijk voor je is en wat je dus graag zou willen in/met je leven, kijk dan ‘ns bij het Essentialiving Focus Book.

Succes met je goede voornemens!