Focus op de werkvloer: zo doe je dat

Focus op de werkvloer: zo doe je dat

Focus: ook op de werkvloer super belangrijk! Zie jij op je werk door de bomen het bos niet meer? Moet er zo veel gebeuren dat je niet eens meer weet waar je moet beginnen? Neem jij je van alles voor en denk je aan het eind van de dag: Huh? Waar is de tijd gebleven en hoezo is er niets terecht gekomen van wat ik mij voorgenomen had? Dan kan het je helpen om focus aan te brengen als een echte essentialist. Dat doe je als volgt:

Stappenplan

– Zorg er eerst voor dat je overzicht hebt. Schrijf alle to do’s die er spelen op, grote en kleine. Zorg dat alles uit je hoofd is en op (digitaal) papier staat. Dat alleen al geeft zóveel rust!

– Vervolgens ga je kijken wat belangrijk op de werkvloer is. En alles wat dat niet is, haal je van je bordje af. Ja, echt! Niet belangrijke dingen doe je gewoon niet, zeg je nee tegen, leg je terug. Dit is dé stap die maakt of je als een essentialist te werk gaat of niet.

Nou worstelen veel mensen met het idee dat álles belangrijk is. Persoonlijk denk ik van niet, maar ok, laten we daar ‘ns vanuit gaan. Leg dan nu eens alle dingen die gedaan moeten worden langs de lat of het essentieel is. Waarbij de definitie van essentieel is: ‘cruciaal, van doorslaggevende betekenis, onontbeerlijk’. Ik weet zeker dat er nu heel wat meer af kan vallen.

– Wat wel belangrijk is ga je prioriteren. Wat moet als eerste gedaan worden en wat kan nog even wachten. Moet alles ‘nú’? Dan begin je gewoon bovenaan en werk je systematisch de lijst af totdat je klaar bent.

Structureel of niet?

Is wat er op je lijst staat structureel te veel: geef dat aan bij je leidinggevende! Tijdelijk een drukke periode is prima. Even schouders eronder en gaan! Structureel op de toppen van je kunnen werken is echt niet goed. En alleen jij bent degene die daar verandering in kan brengen. Dat zal niet voor jou gedaan worden. Zo ook als je voor jezelf werkt, dan moet je echt zélf andere keuzes gaan maken.

Tot slot, hoe krijg je nou daadwerkelijk gedaan wat je je voorgenomen hebt zonder afgeleid te worden? Ook hiervoor moet je een typische essentialist zijn: zeg nee. Zonder je af, neem geen nieuwe opdrachten aan, of geef aan dat ze pas aan de beurt komen zodra je je huidige lijst af hebt.

Met deze tips heb je binnen no time focus op de werkvloer. Succes!