Een kijkje in de agenda van een essentialist

Een kijkje in de agenda van een essentialist

Mijn agenda wordt beheerst door het woord nee, haha! Ik heb ook altijd al zo’n sticker op m’n brievenbus gehad, dat ik geen ongeadresseerde post wil ontvangen én geen huis aan huis bladen. Toen jaren geleden mijn toenmalige collega’s m’n nieuwe huis kwamen bekijken, zei één van hen, wijzend op de sticker: ‘Oh, écht Gaby: NEE, NEE!’. Hm.. dat vond ik eigenlijk niet zo gezellig klinken, maar hij had wel gelijk. Bij mij is het altijd een nee, tenzij ik bewust voor een ja kies.

Als essentialist ben je je bewust van waar je allemaal ja tegen zegt en welke gevolgen elke ja voor je agenda heeft. Ik zelf kan dat prima in m’n hoofd, maar als je daar moeite mee hebt, kan een planner je helpen. Schrijf hierin dan niet alleen je afspraken maar ook je bezigheden. Een belangrijke tip hierbij is om aan te geven hoe lang je ermee bezig bent. Ik doe dat altijd door een streep langs alle geblokte uren te zetten. In een digitale agenda kan je met blokken werken. Zo zie je in één oogopslag of je nog ruimte hebt, of dat je voorlopig even nee moet gaan zeggen tegen nieuwe verzoeken.

Wil je écht stappen maken in de richting van leven als een essentialist, dan plan je éérst de dingen die het meest belangrijk voor je zijn. Heb je dan nog tijd over, dan komen pas de overige zaken aan de beurt waar je nog de keuze kan maken je er wel of geen ja tegen gaat zeggen. De Essentialiving Planner bestel je op bol.com.