De mindset van een essentialist

De mindset van een essentialist

Het belangrijkste kenmerk van de mindset van een essentialist is dat zij (hij) weet dat ze niet alles hoeft te doen, hebben of zijn.

We klagen. Veel en vaak. Over hoe druk we het hebben, over hoe moe we zijn, over hoe duur alles is. En over het weer. Daarover klagen we ook graag :-) Maar serieus, als we even op de rem trappen en ons leven van een afstandje bekijken, dan weten we weer hoe goed we het hebben. We laten ons alleen enorm meeslepen in de overvloed die er is, en daar worden we niet gelukkiger van naar mijn mening.

Keuzes

Dat druk hebben, dat moe zijn, de geldzorgen of -frustratie, dat alles komt voor een groot deel door keuzes die we zelf gemaakt hebben of verlangens die we zelf gecreëerd hebben. Maar het mooie is: wij hebben hier alle vrijheid om andere keuzes te maken. Keuzes waar we wel blij van worden. De mindset van een essentialist helpt daarbij.

Een essentialist kiest alleen voor wat voor haar belangrijk is. Zij denkt niet ‘ik moet’ dit of dat. Ik zeg heel vaak tegen mijzelf: ‘ik moet he-le-maal niks!’. En dat geloof ik ook echt. Ik (en jij) heb altijd een keuze. ‘Ik kies voor’ is dan ook een passendere gedachte en geeft mijzelf altijd een instant gevoel van vrijheid en rust.

Tools

Als je bewust alleen kiest voor wat voor jou belangrijk is, en je niet het idee hebt dat je alles moet doen, hebben of zijn, dan ben je al een hele stap op weg naar leven als een essentialist! Heb je daar moeite mee en weet je niet waar je moet beginnen? Kijk ‘ns bij mijn tools. Stuk voor stuk praktische, laagdrempelige hulpmiddelen die jou helpen focussen op wat voor jou belangrijk is. Zoals mijn Focus Book. Je bestelt ‘em hier.