Acceptatie en loslaten: dit heeft mij geholpen

Acceptatie en loslaten: dit heeft mij geholpen

Accepteren en loslaten: ik was er echt heel (héél, HEEL) erg slecht in. Ik was vroeger een totale controlfreak. Waarschijnlijk ben ik dat op punten nog steeds wel (ik noem bv bij de productie van mijn producten 😉) maar het is serieus een heel stuk verbeterd.

Waarom is het beter te accepteren en los te laten? Om de doodeenvoudige reden dat het je veel meer innerlijke rust geeft. En daar word je weer een blijer mens van. Wanneer je je hele leven onder controle wilt houden, ga je zeker te weten frustratie en stress ervaren. Omdat je nou eenmaal niet alles kán controleren.

De eerste stap

En dat is meteen een eerste stap in acceptatie: weet dat niet alles te controleren is! Een mooi, erg Nederlands, voorbeeld is het weer. Je kan je er wel druk om maken, maar het heeft geen zin. Realiseer je dat je externe omstandigheden en anderen niet kúnt controleren. Je kan alleen zelf bepalen dat je anders naar een situatie kijkt. Dat bewustzijn alleen al, maakt het makkelijker om te accepteren en helpt je bij het loslaten.

Een Cursus in Wonderen

Wat mij enorm geholpen heeft om de wereld anders te zien, te accepteren en los te laten, is het boek Terugkeer naar Liefde van Marianne Williamson. Dit boek is een soort vereenvoudigde weergave, samenvatting en uitleg van Een Cursus in Wonderen. Het boek is wat mij betreft even doorzetten, maar het heeft me wel geleerd te accepteren en los te laten. Daarnaast kan mijn journal je helpen om dankbaar te zijn je te focussen op het positieve. Daardoor ga je meer relativeren en ook dat is een vorm van loslaten.